15 грудня – епохальний день календаря

Понеділок, 15 грудня 2008, 09:00
У 1867 році в Харкові було відкрито «судово-мирові установи». Імовірно, саме тому Указом Президента від 08.12.2000 №1318/2000 в Україні встановили щорічне професійне свято – День працівників суду.
15 грудня – епохальний день календаря

Але повернемося у далеке XІХ століття. У Харкові мирові судді обиралися повітовими земськими зборами. Крім дільничних суддів – для повіту та м. Харкова – обрано було і почесних мирових суддів. Місто спочатку ділилося на чотири судово-світових ділянки. Потім, у 1867 році, їх стало п'ять, а на початку XX століття – шість. Зараз у нас суддів куди більше, так що винуватців професійного торжества вистачить на всіх.

Також у цей день...

...1699 р. указом Петра І у Росії був уведений юліанський календар. Раніше літочислення велося «від Створення світу». Новий рік тепер почали святкувати не 1 вересня, а 1 січня.

1939 р. в Атланті пройшла прем'єра фільму «Віднесені вітром». Незабаром (усього через піввіку) фільм побачать і в нас. А у 1996 р. на аукціоні в Лос-Анджелесі оригінал сценарію цього фільму пішов з молотка за 244500 доларів (рекорд вартості для сценаріїв).

1949 р. було підписано до печаті 1-ий том другого видання Великої радянської енциклопедії. Від редакції говорилося: «Радянський Союз по праву став центром світової цивілізації...»

1973 р. американська психіатрична асоціація оголосила, що гомосексуалізм не є психічним захворюванням. У тому ж році в Нью-Йорку була представлена сама довга опера – «Життя та часи Йосифа Сталіна» композитора Роберта Уїлсона (її тривалість – 13 год. 25 хв., що, напевно, навіть страшніше за життя у часи Йосифа Сталіна).

1997 р. у Камбоджі довжина зв'язаних разом майок склала 6,98 км (світовий рекорд).

1998 р. було встановлено рекорд віку, при якому був вилучений молочний зуб, – американці Мері Норман видаляють зуб у віці 82 років 364 днів.

1999 р. у Японії був зроблений найважчий в історії злиток золота – вагою 200 кг.

Щодо знаменитих світу цього

1832 р. на світ з'явився Гюстав Ейфель, французький інженер-будівельник. Всесвітню славу здобув будівництвом вежі до виставки 1889 р. у Парижі.

1907 р. – Йосип Шапіро, російський кінорежисер («Три товстуни», «Спляча красуня»).

1922 р. –Алан Фрід, американський ді-джей. В 1952 р. увів в оборот слово «рок-н-рол». Алан працював на кливлендській радіостанції WJW, коли власник магазина грамплатівок попросив його відвідати свій заклад і подивитися, яким успіхом у білих підлітків користуються записи негритянських музикантів у стилі ритм-енд- блюз та блюз.

Почавши активно пропагувати нову музику спочатку в себе на станції, а потім, переїхавши до Нью-Йорку, і як організатор рок-н-рольних концертів Фрід став фігурою національного масштабу. Але у 1960 р. кар'єра ді-джея розлетілася вщент після обвинувачення у грошових махінаціях.

1962 р. – оба-на! – і народився Ігор Угольников, телеведучий, актор.

Не цокаючись...

37 року в Агрипини Молодшої народився син, якого назвали Нероном (який став п'ятим римським імператором). Її чоловік Гней Доміций Агенобарб у відповідь на поздоровлення друзів викликнув, що в нього та Агрипини не може народитися нічого, крім жаху та горя для людства. І виявився прав.

1919 р. Верховний суд США визнає законним введення «сухого закону» у країні.

1939 р. у Німеччині починається виробництво ерзацу (замінника) кави.

 

comments powered by HyperComments