П'ємо до втрати адекватності за товариство адвокатське

П'ятниця, 19 грудня 2008, 09:00
Сьогодні ми п'ємо за тих людей, на дзвінок яким маємо право навіть у найгіршій ситуації: у грудні 2002 року Президент України підписав Указ про встановлення в Україні професійного свята – Дня адвокатури, який святкується щорічно 19 грудня.
П'ємо до втрати адекватності за товариство адвокатське

Свято започатковане, аби відзначити велике громадське значення цього правозахисного інституту в Україні. Ефективність діяльності адвокатури є показником рівня демократії в державі, його політичної і економічної стабільності, так от!

А ще 19 грудня світова спільнота відзначає Міжнародний день допомоги бідноті. За даними міжнародних експертів, на кінець ХХ століття близько чверті всього населення планети, тобто півтора мільярди чоловік, живе по-жебрацьки. У зв'язку з цим в ООН прийнято декілька програм, що ставлять за мету викоренення злиденності.

Також цього дня...

...у 1686 р. Робінзон Крузо покинув обжитий ним острів, пробувши на нім двадцять вісім років, два місяці і дев'ятнадцять днів.

…у 1863 р. англієць Фредерік Уолтон запатентував лінолеум. І дякуємо! Валятися на підлозі або переміщатися по квартирі на карачках стало набагато приємніше і тепліше.

…у 1900 р. народилася квантова теорія. В усякому разі, так прийнято вважати. Спроби Планка вирішити проблему, описати експериментальні дані єдиною теоретичною формулою, увінчалися успіхом лише після того, як він (всупереч всім відомим законам фізики) фактично прийняв, що осцилятор, що коливається з частотою n, випромінює дискретними порціями (квантами), енергія яких пропорційна частоті Е = hn . Отриману формулу для розподілу енергії в спектрі електромагнітного випромінювання абсолютно чорного тіла Планк доповів 19 грудня 1900 на засіданні Берлінського фізичного суспільства. Цей день по праву називають Днем народження квантової теорії. Якщо не зрозуміли, можна просто так випити за Планка, а потім ще раз це перечитати.

У 1917 р. в Петрограді більшовики оголосили надзвичайне положення для боротьби з анархією і ліквідації погромів спиртних складів.

У 1943 р. в Харкові судили фашистів за знущання з міжнародного права законів цивілізованих країн і людства взагалі. Суд постановив: карати за злочини потрібно і натхненників, і виконавців. Інакше більшість винних залишилися б безкарними, прикриваючись наказами начальства. Офіцер німецької військової контррозвідки Вільгельм Лангхельд, заступник командира роти СС при харківській зондеркоманде СД Ганс Ріц, чиновник німецькою таємної польової поліції в Харкові Рейнгард Рецлав і шофер «душогубки» Михайло Буланов були повішені вранці 19 грудня на Пролетарській площі. За стратою спостерігали понад 40 тисяч чоловік.

У 1981 р. у зв'язку з 75-літтям Леонід Брежнев був нагороджений останньою, п'ятою золотою зіркою Героя. Про це М. Вершинін написав чудові рядки:

Над всей землей рассвет безбрежный
Развеял с неба дым и гарь.
Стоит за мир товарищ Брежнев,
Наш генеральный секретарь.

У 1997 р. відбулася прем'єра художнього фільму «Титанік». Вже за 25 днів після початку прокату цей фільм окупив свій нечуваний бюджет в 200 млн доларів.

comments powered by HyperComments