Закусюємо консервами: 24 грудня – День працівників архівів

Середа, 24 грудня 2008, 09:21
Сьогодні в Україні святкується День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня 1998 р. відповідно до Указу Президента України. А раз вже Президент сказав, випити потрібно неодмінно.
Закусюємо консервами: 24 грудня – День працівників архівів

Загальна чисельність працівників архівів – понад 3000 осіб. В архівних установах системи Держкомархива України зосереджено понад 58 млн одиниць зберігання різних видів документів Національного архівного фонду. Кожна з цих одиниць вкрай важлива, і, відповідно, гідна окремого тосту.

Також цього дня...

...1876 р. було затверджено статут Харківської історико-філологічної Спілки. «Метою спілки було сприяти посильною працею зібранням і виданням, розвитку і поширенню історичних і філологічних знань».

…1966 р. в Ленінграді на воду корабелами заводу ім. А.О. Жданова спускається лісовоз «Вася Алексєєв».

…1968 р. астронавти американського «Аполона» передають репортаж з Місяця і зачитують абзаци з «Книги Буття».

…1985 р. керівник Куби Фідель Кастро заявив, що він кидає палити. Раніше сигара була одним з неодмінних атрибутів його зовнішнього вигляду.

…1997 р. виявилося, що 62-річний актор Вуді Ален за день до того одружився на своїй 27-річній приймальній доньці Сун-Йі Превін у Венеції. Згідно із законом вона стала мачухою самій собі та сину-неврастеніку Вуді.

Про відомих світу сього

1798 р. народився Адам Міцкевич, польський поет («Дзяди», «Гражина», «Пан Тадеуш»), критик, громадський діяч.

1881 р. – Хуан Рамон Хіменес, іспанський поет-модерніст. Він помітно вплинув на іспанську поезію 20-х, за що і отримав Нобелівську премію (1956).

1888 р. – Майкл Кертіц, американський кінорежисер угорського походження. Протягом життя поставив більше ста фільмів, але справжню славу йому приніс фільм «Касабланка» з Хемфрі Богартом та Інгрід Бергман в головних ролях, за який Кертіц отримав премію «Оскар» в 1944 році.

1917 і 1920 народилися два веселих Іржі – чеських письменників. Перший носив прізвище Брдечка, другий, – Ганзелка.

1946 р. – Леонід Філатов, російський актор, поет, драматург, режисер і телеведучий, автор безсмертної казки про Федота-стрільця.

1953 р. – Юрій Башмет, альтист, керівник камерного оркестру «Солісти Москви».

1955 р. – Євген Маргуліс, російський музикант, член групи «Машина часу».

1971 р. – Ріки Мартін, пуерторіканський співак і віртуоз попотряски.
 

comments powered by HyperComments