20 січня: святкуємо «День Криму»

Вівторок, 20 січня 2009, 09:09
У цей день 1991 року більшість кримчан на загальнокримському референдумі висловилася за відновлення Кримської автономії, що визначило статус Криму в складі України. Інші українці й дотепер розсипаються в подяках, особливо влітку.
20 січня: святкуємо «День Криму»

З огляду на волю кримчан, 12 лютого 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки». У період загальної ейфорії суверенізації Крим пережив навряд що не весь світовий досвід державного будівництва, у тому числі президентську та парламентську форми правління та період лихоліття − без Конституції та повноважень, не раз опиняючись на грані міжнаціональних та соціальних конфліктів.

Також у цей день...

...1892 р. відбулося перше в історії «свято трьохочкових» − баскетбольний матч (Спрінгфілд, Массачусетс, США).

1981 р. 40-м президентом США став екс-актор Голівуда Рональд Рейган. А 20 років по тому, 2001 р., 43-м президентом США став Джордж Буш молодший, що виявилося ще більш безглуздим, чим колишній лицедій.

Щодо знаменитих світу цього

1804 р. народився Ежен Сю, французький письменник, особливо відомий завдяки своїм романам «Паризькі таємниці» та «Вічний жид».

1906 р. − Аристотель Онассіс, грецький мільярдер. На його честь можна станцювати сиртакі, розкидаючи навколо купи грошей (тільки не забудьте їх потім зібрати назад).

1920 р. − Федеріко Фелліні, італійський режисер, чудотворець від кінематографії.

1934 р. − Володимир Дашкевич, російський композитор, автор музики до багатьох радянських фільмів, включаючи серіал «Пригоди Шерлока Холмса та доктора Ватсона».

1946 р. − Девід Лінч, американський кінорежисер, який похитнув психіку глядача. Один «Твін-Пікс» чого коштує...

1963 р. − Інгеборга Дапкунайте, литовська акторка, один раз «стомлена сонцем».

Не цокаючись...

1993 р. померла Одри Хепберн (справжнє ім'я Одри Кетлін Хепберн-Растон), британська акторка англо-голландського походження, часто грала безневинних, напівдитячих персонажів («Римські канікули», «Моя прекрасна леді»).
 

comments powered by HyperComments