Автолюбителів чекає ще один штраф

Ганна Глєбова  |  Середа, 25 лютого 2009, 14:28
Незабаром водіїв чекає ще один новий штраф – за неправильно тоноване скло. Першими під роздачу потраплять київські автовласники.
За неправильне тонування скла ввели штраф.

Як розповіли в прес-службі управління ДАІ в Харківській області, ця вимога не нова. Вона і раніше було обумовлено в правилах дорожнього руху у вимогах до технічного стану автомобіля.

Нагадаємо, правилами дорожнього руху України передбачено, що «на верхній частині вітрового скла автомобілів і автобусів можуть бути прикріплені прозорі кольорові плівки. Дозволяється застосовувати тоноване скло (окрім дзеркального), світлопропускання якого відповідає вимогам ДСТУ 5727-88. Дозволяється застосовувати завіски на бічних вікнах автобусів».

Згідно технічним нормативам, тепер допускається лише заводське тонування, зроблене за нормами ДСТУ, коли вітрове скло автомобіля повинне пропускати не менше 75% світла, бічні передні стекла – не менше 70%. У кустарних умовах, за словами автоінспекторів, дотримати ці вимоги неможливо.

«Одна справа – заводське тонування, яке відповідає ДСТУ, інша справа – коли водії на свій розсуд тонують стекла і управляють автівкою майже всліпу», – роз'яснили в управлінні ДАІ в Харківській області.

Зупиняти тоновані автомобілі харківські автоінспектори не будуть – поки немає приборів, за допомогою яких можна на місці визначити ступінь тонованості скла. А ось під час проходження технічного огляду автомобіля водіїв проситимуть змінити тонування, що не відповідає ДСТУ.

До речі, з введенням нових штрафів «неправильне» тонування може розцінюватися як технічна несправність, за яку можуть виписати штраф в розмірі від 340 до 425 грн.

Крім того, ДАІ має намір визначати водіїв, що управляють авто в стані наркотичного сп'яніння. Як повідомив заступник начальника управління ДАІ в Харківській області Олександр Азацький, для того, щоб піддати підозрюваного відповідній медичній експертизі, інспекторові достатньо тільки відмітити у водія ознаки неадекватної поведінки. Але як тільки у автоінспекторів з'являться спеціальні прилади здавати сечу на аналізи водії будуть прямо на дорозі.

Нагадаємо, що нові штрафи за порушення ПДР вступили в силу 17 жовтня 2007 року і автоаматорів чекає ще один новий штраф – за «неправильну» оптику.
 

comments powered by HyperComments