У Харківській книгарні «Є» відбувся творчий вечір пам’яті Юрія Шевельова

Жанна Титаренко  |  Середа, 20 квітня 2011, 17:42
Найбільше часу харківські літератори присвятили вивченню листів Юрія Шевельова до Оксани Соловей. У місті Харкові у кожному столітті народжувалась талановита людина, яка згодом ставала відомою особистістю. Спочатку – Сковорода, потім Потебня і в 20 ст. – Шевельов.
У Харківській книгарні «Є» відбувся творчий вечір пам’яті Юрія Шевельова

Таким ненав’язливим тлом для розповіді слугували фотографії Юрія Шевельова та тих місць, це він подорожував, що одна за одною з’являлись на великому моніторі комп’ютера.

Розповідали про життєвий шлях Юрія Шевельова Олена Рибка та Сергій Вакуленко. Були зачитані уривки мандрівних листів до Оксани Соловей, телефонні розмови, записані Оксаною, згадки про Харків, про вимушені і не вимушені переїзди та вірші.

 Харківський мовознавець, автор багатьох книжок Микола Зубков мав честь особисто зустрічатися з Юрієм Шевельовим, тому він з радістю поділився власними спогадами.

«Аудиторії, в яких виступав Юрій Шевельов не вміщували всіх охочих. Дивилися на нього як на Христа. З ним намагалися спілкуватися викладачі і студенти. Багато людей потім могли похвалитися тим, що мали честь спілкуватися з самим Шевельовим, що з ними розмовляла така відома людина. У цей період Юрій Шевельов найбільше потребував спокою», - додав Микола Зубков.

Відома Харківська письменниця і співачка Люцина Хворост
усім, кого зацікавила творчість Юрія Шевельова, порадила прочитати його двотомник «Я мене мені». За словами пані Люцини, для читання такої книжки не потрібно мати філологічну освіту  чи якусь іншу додаткову підготовку.

Слухачі, після розповіді про подорожі Юрія Шевельова, його лінгвістичну і літературну діяльність зацікавились його книгами. Більше 20 людей записали свої електронні адреси на один аркуш паперу і передали його організаторам заходу, аби потім отримати зібрані матеріали та ознайомитися з ними.

Нагадаємо, що ініціативна група проводить збір підписів і коштів на встановлення меморіальної дошки Юрію Шевельову. Адже в сьогоднішньому Харкові немає жодного знаку пам'яті цього відомого письменника і лінгвіста. 

 

comments powered by HyperComments