Як бути молодим художником в сучасному світі?

Юлія Гуш  |  Четвер, 14 квітня 2016, 10:40
У центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» у межах конкурсу цифрового мистецтва COMFY ART PRIZE пройшла відкрита лекція Аліси Ложкіної під назвою «Кар’єра художника в сучасному світі: що потрібно знати новачку».
Як бути молодим художником в сучасному світі?

Аліса Ложкіна – заступниця генерального директора Мистецького Арсеналу та головна редакторка журналу «ART UKRAINE». Під час своєї лекції вона розповіла, як діє українська арт-система, в чому полягають особливості сучасного мистецтва і що потрібно робити молодому художнику, щоб досягти успіху.

«Наша лекція про те, як сучасному художнику усвідомити себе не тільки творцем, героєм, мучеником пізнання, людиною, яка вболіває за все людство, – розповіла Аліса Ложкіна, – а усвідомити, що сучасне мистецтво – це не тільки весь цей корпус прекрасних страждань та творів, а це ще й професійна діяльність. Яка включає в себе фіксований набір навичок, певних професійних умовностей, а також функціювання спільноти, яке насправді дуже жорстко регламентовано».

Вона розповіла, що на сьогоднішній день молодому художнику слід мати низку якостей та вмінь, які допоможуть йому досягнути успіху у вибраній сфері. Це знання контексту сучасного мистецтва і разом з тим – унікальність художнього бачення, вміння експериментувати з новими медіа та складати якісне портфоліо, проектне мислення та активне користування соціальними мережами.

«А ідея про художника-мученика в такій собі позаконтекстній людині, яка просто творить для себе і страждає – це певний продукт модерністської парадигми, – зазначила Аліса Ложкіна, – такої ідеї богемності, яка народилася всередині ХІХ століття в Парижі. І ні до цього, ні після художник таким собі самотнім страждальцем не був. В сучасному світі, мені здається, подібно середньовічним цеховим устоям, художник стає професіоналом. І скоріше частиною системи, ніж таким собі самотнім атомом, що блукає у космосі». 

comments powered by HyperComments