«Безпам’ятство». Гра про сучасний стан мистецтва та неможливість певних висловлювань

Юлія Гуш  |  Середа, 27 квітня 2016, 10:57
У арт-підвалі Муніципальної галереї презентована нова комп’ютерна гра Микити Філоненка, яка стала частиною проекту «Маргінальна дія».
«Безпам’ятство». Гра про сучасний стан мистецтва та неможливість певних висловлювань

«Гра розповідає про положення сучасного мистецтва, – зазначив Микита Філоненко, – вона має назву «Безпам’ятство». Людина підходить до певного висловлювання, але не може його осягнути. Неначе вона намагається щось пригадати. І не може цього зробити, тому все відкатується назад. У гри немає сюжету. Там протагоніст зустрічає інших різних персонажів, виконує певні завдання і таким чином будує стосунки з оточуючим світом».

За словами автора, нова гра відрізняється від його попередньої «Василіси», яка сама по собі була достатньо лінійною. «Там йдеш від точки до точки, вирішуєш головоломки. А тут відкритий світ, де немає розподілу на дні, глави. Вона більш схожа на RPG, ніж «Василіса».

Філоненко також розповів, що початкова задумка гри відрізнялася від кінцевого її результату. «З самого початку це мала бути гра про людину, яка нічого не може запам’ятати. Адже у неї є проблеми – вона може тримати в пам’яті тільки певні приміщення, які вона, покинувши, просто забуває. І всі вони змінюються. Але потім ідея помінялась. А назва залишилась. «Безпам’ятство» – ще тому, що гра розповідає про неможливість певного культурного висловлювання в останні роки. Адже все цікаве відбувається у сфері політики, а в мистецькій сфері важко робити певні висловлювання. Гра і про це також».

Загалом, комп’ютерні ігри вже давно презентуються в галереях сучасного мистецтва. «Тема гри як виду мистецтва для мене цікава, – підкреслила Анастасія Хлєстова, координаторка проекту, – це вже другий проект Микити. І мені здається, що кожним наступним він росте, і його інтереси стають все більш глибокими та індивідуальними. Питання щодо належності комп’ютерної гри до мистецтва постало достатньо давно. Зараз ми говоримо про те, що медіа, за допомогою яких художник може себе виражати, дуже розширились. З появою нових медіа з’являються нові форми вираження. І тут справа не в тому, що будь-яка комп’ютерна гра є мистецтвом. А в тому, як художник використовує цей варіант для того, щоб виразити власні думки». 

comments powered by HyperComments