"Харків обрав Україну" - це гасло є дуже важливим": Сергій Жадан разом з друзями їде на Схід

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 18 серпня 2016, 13:13
Поети, кінематографісти та музиканти відправляться у подорож сходом України. Серед учасників – Василь Рябко, Сергій Жадан, Володимр Чистілін, та інші.
"Харків обрав Україну" - це гасло є дуже важливим": Сергій Жадан разом з друзями їде на Схід

Під час подорожі учасники проекту відвідають три міста – Маріуполь, Бахмут і Костянтинівку.Турне відбудеться з 24 по 28 серпня.

Василь Рябко розповів, що важливо відчути причетність до того, що відбувається у країні: «Ми не займаємося чисто шоу – бізнесом, у нас серйозні питання. Фільм веземо, щоб подискутувати. У наших міст схожі долі. Ці міста відстоювали, як і Харків. Ці всі теми є дуже гострі. У нас планується дискусія після фільму, саме щоб поговорити про це»,- зазначив Василь Рябко, музикант та керівник проекту Музчина Ліга

 Журналіст Володимир Чистілін поділився метою поїздки: «Вся ця спроба ,цей месседж «Харків обрав Україну»  треба доводити до усіх. Усі заходи, які плануються,спрямовані саме на це. Я везу фільм, що ми робили з Дімою Коноваловим - це спроба поговорити з людьми. У нас три людини загинуло на Інститутській. Ми знімали три роки цей фільм. Три хлопі їдуть до Києва, опиняються на тому  майданчику. Ми мали унікальні кадри нашого оператора, які показали усі,  наприклад, канал ВВС. Ми вирішили показати, про що вони думали,яка в них була мотивація.  Ця історія про те, як звичайні люди стають героями, роблять свій вибір»,- розповів Володимир.

Письменник Сергій Жадан наголосив, що ще є потреба доводити, що Харків є Україною: «Це гасло і констатація факту для Донбасу є дуже важливими. Багато з них справді дивляться і цікавляться, що відбувається у Харкові. Культурні ініціативи орієнтуються на Харків безпосередньо. Тому ці питання – вони не риторичні,а дуже важливі.» За думкою Сергія, завдяки поїздкам волонтерів змінюється уява про Харків, як місто, що є проросійським. «Всюди треба їхати. Одна з найбільших проблем українського суспільства  – тотальна  закритість. ЗМІ іноді спрощують, подають інформацію, не вказуючи якість нюанси»

Сергій зауважив, що навіть влада не має такого впливу : «Кернес один,а живе мільйон».

Василь Рябко розповів про підтримку проекту : «Ми виграли невеличкий грант на проведення заходу, направленого саме на порозуміння між людьми у східних регіонах. З цим проектом можна їздити навіть по нашій області. На мій погляд, це дуже актуально»

Володимив Чистілін тримається трохи іншої думки: «Треба весь час доводити, що Харків український, навіть у нас»,- переконаний Володимир.

За словами учасників, це не остання програма, подібні поїздки будуть повторюватися. За останній час у Маріуполі з’явилось кілька культурних ініціатив, наприклад коворкінги.  Тож треба підтримувати ці ініціативи. Частина виступів у Бахмуті і Костянтинівці пройде на вулиці.«Ми не займаємося чисто шоу – бізнесом, у нас серйозні питання. Фільм веземо, щоб подискутувати. У наших міст схожі долі. Ці міста відстоювали, як і Харків. Ці всі теми є дуже гострі. У нас планується дискусія після фільму. саме щоб поговорити про це»,- зазначив Василь.

Володимир Чистілін поділився метою поїздки: «Вся ця спроба ,цей месседж «Харків обрав Україну»  треба доводити до усіх. Усі заходи які плануються,спрямовані саме на це. Я везу фільм, що ми робили з Дімою Коноваловим,- це спроба поговорити з людьми. У нас три людини загинуло на Інститутській. Ми знімали три року цей фільм. Три хлопі їдуть до Києва, опиняються на тому  майданчику. Ми мали унікальні кадри нашого оператора, які показали усі,  наприклад канал ВВС. Ми вирішили показати, про що вони думали,яка в них була мотивація.  Ця історія про те, як звичайні люди стають героями, роблять свій вибір»,- розповів Володимир.

Сергій Жадан наголосив, що ще є потреба доводити, що Харків є Україною: «Це гасло і констатація факту для Донбасу є дуже важливими. Багато з них справді дивляться і цікавляться, що відбувається у Харкові. Культурні ініціативи орієнтуються на Харків безпосередньо. Том ці питання – вони не риторичні,а дуже важливі.» За думкою Сергіія, завдяки поїздкам волонтерів змінюється уява по Харків, як місто, що є проросійським. «Всюди треба їхати. Одна з найюбільши мпроблем українського суспільства  – тотальна  закритість. ЗМІ іноді спрощують, подають інформацію, не вказуючи якість нюанси»

Сергій зауважив. що навіть влада не має такого впливу : «Кернес один,а живе мільйон».

Василь Рябко розповів про підтримку проекту : «Ми виграли невеличкий грант на проведення, саме  порозуміння між людьми у східних регіонах. З цим проектом можна їздити навіть по нашій області. На мій погляд, це дуже актуально»

Володимив Чистілін тримається трохи іншої думки: «Треба весь час доводити, що Харків український, навіть у нас»,- переконаний Володимир.

За словами учасників, це не остання програма, подібні поїздки будуть повторюватися. За останній час у Маріуполі з’явилось кілька культурних ініціатив, наприклад коворкінги.  Тож треба підтримувати ці ініціативи. Частина виступів у Бахмуті і Костянтинівці пройде на вулиці.

comments powered by HyperComments