Вагнер і піаністи. Подробиці програми відкриття філармонії

Ганна Старкова  |  П'ятниця, 19 серпня 2016, 08:26
Наймасштабніше відкриття року — довгобуд Харківської філармонії — планували спочатку на 23 серпня, потім — на 20-те. В останню мить зсунули ще на день — до візиту Петра Порошенка.
Вагнер і піаністи. Подробиці програми відкриття філармонії

«Перше, що ми зіграли тут — це «Адажіо» з «Лускунчика». Я диригував, у мене просто сльози були на очах. І у багатьох музикантів. Мурашки по тілу. Звичайно, така махина грає, це таке щастя. Я щаслива людина. По-перше, мої мрії здійснюються. Я займаюся улюбленою справою, що хочу, те й роблю. Ось захотів побудувати — побудував. Слава богу, завжди знаходяться розумні, мудрі люди, жоден губернатор ні в чому нам не відмовив, жоден. Облрада нас завжди підтримувала. Скільки вже мінялася влада. П'ятий губернатор. Я не можу нікого ні в чому звинуватити. Не дивлячись на всі чвари, філармонія була для всіх дуже важливим об'єктом. І це правда. Це наша історія, тут вже ціле покоління виросло майже, поки її будували», — зазначив в інтерв’ю «Справжній Варті» Юрій Янко.

Репетиція симфонічного оркестру, за словами диригента, вперше у новій залі відбулася 18 серпня. Раніше Юрій Янко повідомляв, що під час відкриття артисти філармонії дадуть невеликий концерт, який продемонструє всі можливості зали. За інформацією «Справжньої Варти», у виконанні симфонічного оркестру звучатиме Вагнер. Для присутніх зіграють піаністи і композитори Володимир Соляніков та Мирослав Скорик.

Перший пусковий комплекс — відкриття якого відбудеться 19 серпня — це органний зал, глядацька зона, допоміжні приміщення. Десять днів тому будівництво інспектував губернатор — зазначив, що роботи в органній залі вже виконані в повному обсязі.

«Багато в чому новий зал кращий, ніж європейські. Ми виступали у багатьох містах. У старих залах, звичайно, — всюди гірше, ніж у нас сьогодні. У нас нові світлі кімнати, нові служби, нові системи безпеки, пожежогасіння. У нас ширше відстань між кріслами, у нас все в цьому сенсі краще. Ми отримали зал європейського класу. Я коли побачив оркестр свій із зали — це краса взагалі», — зауважив директор Харківської філармонії.

Новий орган харків'яни почують в листопаді-грудні цього року. Як повідомили «Справжній Варті» у філармонії, вже з листопада нову залу планують завантажити максимально. В планах — і «елітна класика», і просвітницькі програми. Другий комплекс добудовуватимуть до 2019 року. Там буде, наприклад, музичний музей, театральне кафе, відновлений старий фасад.

Нагадаємо, Петро Порошенко у Харкові, окрім філармонії, планує відкривати ще один довгобуд — станцію метро «Перемога».

Повне інтерв’ю з директором Харківської обласної філармонії читайте у рубриці «Справжня Розмова» 22 серпня. З Юрієм Янко спілкувалася редактор сайту «Справжня Варта» Ганна Старкова. В авторській рубриці шеф-редактора Медіагрупи «Дозоры» («Восточный Дозор», «Южный Курьер», «Справжня Варта» etc) Ростислава Касьяненка «Справжня Розмова» начальник Облавтодору Євген Зражевець розказав про про те, як став шляховиком, про розвал своєї служби командою Добкіна, патріотизм в бізнесі, харківський БАМ і відносини з Райніним, ДАІ, кар'єри та вбивць автодоріг, Дорожний фонд та співфінансування доріг, начальник ГУ ДФС Харківської області Микола Рибаков — про те, скільки збирає податків, одеській менталітет, дітей та дружину, детінізацію зарплат, оподаткуванням аграріїв, охоронний та IT-бізнес та сервісну службу «з людським обличчям», директор Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Віталій Кириленко — про спортивні досягнення, розвиток інфраструктури, олімпійські надії та збірну, а гендиректор «Турбоатому» Віктор Суботін — про обсяги реалізації та прибуток, корпоративний конфлікт та переорієнтацію з російського на інші ринки.

Фото — Сергій Козлов.

comments powered by HyperComments