Фільм «Вічний вогонь» та тяжкий спадок минулої війни

Вівторок, 23 серпня 2016, 12:16
У медіа-центрі «Накипело» відбувся показ фільму «Вічний вогонь» журналіста-документаліста Ігоря Піддубного.
Фільм «Вічний вогонь» та тяжкий спадок минулої війни

Це документальний фільм, у якому автор бере інтерв’ю у двох учасників Другої світової війни – ветерана радянської армії та ветерана УПА. На відео вони не тільки діляться власними спогадами, а й розмірковують про тодішні та сучасні події.  

«Два місяці тому я зустрівся з дідусем для того, щоб записати це кіно, – розповів Ігор Піддубний, – з останньою живою людиною на Харківщині, яка звільняла місто. Я приїхав до нього з розкритими обіймами. Щоб зняти це кіно. Але на половині дідусь став говорити інші речі. І після того з’явились зовсім інші уявлення про те, куди це все потрібно дівати. Це зовсім інше кіно. Після того, як випустив фільм «Іван» місяць назад, я поїхав до Західної України та поговорив з іншим дідусем. Їх разом у фільмі під назвою «Вічний вогонь» ще ніхто не бачив».

Як можна було побачити у фільмі, розмова з першим респондентом дала неочікуваній поворот. Чоловік, розповідаючи про події минулого, неочікувано звинуватив так званих «бендерівців» у тому, що під час війни було так багато жертв (проте до вищого керівництва СРСР у нього немає жодних претензій). При тому, що з тими, кого вважав ворогами, він ніколи не воював і висновки робив хіба що виходячи з чужих слів. Цей короткий фільм, за словами Піддубного, вже встиг викликати неоднозначну реакцію серед глядачів.

Друга частина фільму під назвою «Олесь» була присвячена вже учаснику УПА та його спогадам – про війну, про злочини нацистів та НКВДістів та просто очікуванням тих років. Разом з тим, у своїй промові чоловік висловлював зовсім іншу позицію та розповідав, що учасники УПА ніколи не воювали з радянськими військами (тільки з загінами НКВС). Також він зазначив, що поважає тих людей. Не обійшлося в його промові без роздумів про сучасне. Він поділився думкою, що незважаючи на те, що Україна поголосила незалежність, вона так і не стала по-справжньому незалежною державою.  

«Те, що зараз відбувається на Донбасі – це наслідок оцих розбірок, тієї війни, – зазначив Ігор Піддубний, – мені дуже шкода, якщо цей урок ніким не буде пройдений. І вже онуки тих, хто воює сьогодні, будуть продовжувати своїм дітям та онукам розповідати про фашистів, розповідати про «бендерівців»».

comments powered by HyperComments