У театрі Шевченка поставили польську п'єсу

Понеділок, 6 березня 2017, 20:52
17 березня у Харківському державному академічному драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбудеться прем'єра вистави «Картотека».
У театрі Шевченка поставили польську п'єсу

Виставу за п'єсою польського поета, прозаїка і драматурга Тадеуша Ружевича поставив польський режисер Анджей Щитко. Грають в «Картотеці» актори театру імені Шевченка.

Як повідомив сам режисер, це його третій спектакль в харківському театрі. Абсурдистську п'єсу «Картотека» в Україні поставили вперше. П'єсу з польської переклав Василь Саган.

Безіменний Герой вистави – людина без віку, без характерних особливостей. Він лежить на ліжку. До нього приходять зі своїми маленькими справами персонажі з минулого і сьогодення. Приходять рідні, друзі, колеги, мертві і живі. Для батьків Герой залишився дитиною, яку потрібно сих пір виховувати і повчати. Для товаришів по військовому минулому він все ще партизан. Його секретар нагадує йому про те, що сьогодні він – чиновник, який повинен вирішувати нагальні питання. Вистава побудована в «техніці колажу» – це комбінація маленьких сюжетів. П'єса Ружевича без початку і кінця, вона нескінченна, як картотека життя.

«У автора було складне життя, герой «Картотеки» сам Ружевич. Герой живе в світі руїн, екзистенціальних сумнівів і шукає вихід з ситуації, що склалася. Багатопланова п'єса була написана в 1959 році, але тим не менш, сталінський режим ще тривав. У п'єсі багато натяків, алюзій, тому що ще не все можна було говорити прямо. У творі зачіпаються теми війни, приниження, поневолення людини, який став жертвою системи. Крім усього іншого, Ружевич був прекрасним поетом, і це відчувається», – розповів Анджей Щитко.

Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський зазначив, що постановка п'єси – це українсько-польський проект, спрямований на розвиток культур двох країн. У планах – представити виставу в Києві. Проект реалізується, в тому числі, і за підтримки Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща.

Польський режисер Анджей Щитко в 2014 році поставив в театрі імені Шевченка дві вистави: «Прощай, Юда...» та «Антігона з Нью-Йорка». У виставах грали харківські актори.

comments powered by HyperComments