«Жива традиція»: в Харкові триває виставка української вишивки

Четвер, 10 серпня 2017, 16:18
В Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва проходить виставка «Жива традиція» Галини Недайводи.
«Жива традиція»: в Харкові триває виставка української вишивки

Виставка «Жива традиція» присвячена 90-річному ювілею Галини Недайводи. Вона сама є заслуженою майстринею народного мистецтва України, її роботи свого часу експонувалися більш ніж на півсотні тематичних виставках як в Україні, так і за кордоном.

На експозиції представлено близько ста робіт. Серед них – вишиті рушники, скатертини, серветки, портрети, ікони, сорочки. Всі вони виконані в техніці «косий хрестик». Це майстерно вишиті дерева, квіти, зірки, ромби, хрести, виноградні грона, птахи та людські постаті. Більшість робіт майстрині доволі яскраві, на них домінують насичені червоні барви. Крім того, вишивку також доповнює колекція авторських ляльок Світлани Шумакової «Український народний костюм».

Куратори виставки, зокрема, наголошують, що українська вишивка має давню історію. Це підтверджує і велика кількість археологічних знахідок, і свідчення мандрівників, які відвідували ці землі, і записи літописців. А знання про те, як створювати візерунки та фарбувати нитки, передавалися через покоління. Тому не дивно, що для кожної області існує своя унікальна та характерна техніка вишивання.

Подивитися на «Живу традицію» можна буде до 7 вересня.

comments powered by HyperComments