Depeche Mode включив композиції харківського оркестру Prime Orchestra до числа найкращих каверів на свої пісні

Середа, 14 березня 2018, 16:09
Кавер-версії хітів культових Depeche Mode у виконанні українського оркестру Prime Orchestra були відібрані представниками британської групи для акції Facebook Fan Takeover. Акція триває вже майже рік — кожного дня її героями стають колективи, музиканти, фотографи та інші митці з усього світу, які створюють дещо, пов'язане з Depeche Mode. Майже в самому кінці акції до поля зору британців потрапили симфонічні аранжування українців — тепер відеозаписи цих виступів опубліковані в соціальних акаунтах колективу, а розповідь про український оркестр — на офіційному сайті Depeche Mode.
Depeche Mode включив композиції харківського оркестру Prime Orchestra до числа найкращих каверів на свої пісні

Prime Orchestra з'явився в Харкові в 2014 році. Його створили Максим Максименко та Юрій Рибалка — продюсери проекту. За їхніми словами, вони хотіли створити оркестр, якого в Україні ще не було — не просто симфонічний музичний колектив, а справжнє шоу з піротехнічними та світловими ефектами, джаз і рок-бендом, вокалістами, діджеєм. Спочатку музикантів шукали в Харкові, тепер — по всій країні.

Особливий зв'язок із Depeche Mode виник майже відразу — продюсери побували на концерті британців, і виявилося, що ця музика подобається майже всім учасникам щойно створеного проекту. Depeche Mode було присвячено ціле відділення в першій шоу-програмі Prime Orchestra.

«Ми це зняли на відео, виклали в YouTube, фанати Depeche Mode помітили, почали писати відгуки, і так ми потрапили до акції Fan Takeover, — розповідає продюсер Prime Orchestra Максим Максименко. — До наших відео часто пишуть відгуки фанати груп, наприклад, німецькі шанувальники Rammstein — у нас є кілька каверів на їхні пісні. Але вперше це набуло такого масштабу».

«Перші кілька композицій Depeche Mode в нашій програмі були впізнаваними хітами, — згадує керівник оркестру та саунд-продюсер Олексій Хорольський. — Коли побачили відгук слухачів, стали відбирати інші їхні пісні. Взагалі ми використовуємо сім композицій Depeche Mode, серед яких Personal Jesus, Enjoy the Silence, Precious, Never Let Me Down Again, до того ж дві з них ми зробили в декількох аранжуваннях».

Одна справа — оформити роботу з каверами юридично — оркестр уклав угоду зі звукозаписуючим лейблом Universal Music Group на використання їхньої фонотеки. А ось перекладати музику засновників синті-попу для симфонічних музикантів — завдання на порядок складніше, пояснює Олексій Хорольський. Аранжувальникам потрібно знайти мелодику пісні, потім розкривати кожну партію, придумувати, на який інструмент яку партію можна перекласти. 

«Іноді ми взагалі робили вставки «зі сторони». Наприклад, у Personal Jesus у нас відмінно лягла тема з відомого всім «Шерлока Холмса» з Василем Лівановим. Звучить несподівано, але ми й самі здивувалися, як вони чудово поєднуються», — розповідає Олексій Хорольський.

Таке ж враження аранжування викликали й у британських музикантів: «Ми познайомилися з неймовірними відеороликами оркестру, присвяченими Depeche Mode, та від імені всієї групи запросили Prime Orchestra поділитися своїми каверами, досвідом і всім, що їх пов'язує з DM та з фанатами гурту», — розповів представник Depeche Mode Карл Стівенс.

Зараз Prime Orchestra дає 80-100 концертів на рік, гастролює вже з четвертою програмою Україною та зарубіжжям. У березні оркестр виступає в Латвії, Естонії, Литві, Білорусі, Україні. У його репертуарі — аранжування хітів Fatboy Slim, Prodigy, AC/DC. Найближчий концерт у Харкові заплановано на 17 травня, а в Києві виступ зовсім скоро — 30 березня.

«Так, у нас за ці роки з'явилося багато шанувальників в Україні, сусідніх країнах. Але про те, щоб наші кавери публікували в офіційних акаунтах Depeche Mode, ми навіть мріяти не могли, — зізнається Максим Максименко. — Ми, звичайно, робимо це не для того, щоб сподобатися легендарним музикантам, а для глядачів. Але якщо твій кавер схвалює творець музики, отже, ти рухаєшся в правильному напрямку».

comments powered by HyperComments