Красиве і корисне: в Харкові знов пройде мистецький фестиваль ДАНТЕFEST

Юлія Гуш  |  Четвер, 19 квітня 2018, 17:07
Під час ДАНТЕFEST'у будуть зібрані кошти для "Летючого дому", адаптаційного центру для сиріт, підлітків та студентів з інвалідністю.
Красиве і корисне: в Харкові знов пройде мистецький фестиваль ДАНТЕFEST

У Харкові україно-італійський фестиваль ДАНТЕFEST проходить вже в четвертий рік і об'єднує в собі як соціальні, так і культурні напрямки. Цього року він пройде під гаслом "Сміливість легша за все на світі". Лекції, дискусії, а також концерт, який відбудеться в його межах, має спонукати людей замислитися над тим, як перестати боятися та уникати вразливості. Як і раніше, центром цього культурно-просвітницького фестивалю стане "Летючий дім", де на даний момент проживає та навчається п'ятеро дівчат.  

"Нам цікаво відкривати двері, залучати людей інших професій, запрошувати до  себе, —  розповіла  директорка  "Еммаус" Лалі Ліпартеліані, — для того, щоб кожен харків'янин міг долучитися до цього досвіду. Щоб побачили, що це не є чимось закритим, що ми кудись передаємо кошти. Наприклад, буде благодійний концерт, кошти з якого передадуть до Центру".  

За її словами, з самого початку "Летючий дім" відчував на собі потужну підтримку з Італії. Та і на самому фестивалі саме італійські культурні діячі зіграють визначну роль.  

"У Харкові нас також підтримують, але не так, як нам би цього хотілося, — зазначила Лалі, — тому ми закликаємо долучатися всіх небайдужих, кому цікаво просто допомагати. Хтось може щось робити, хтось може приходити волонтерити, хтось може пожертвувати якісь кошти. Ми запрошуємо долучатися всіх. Бо наші дівчата — вони не такі як всі. Вони особливі. Вони бажають самостійно досягти чогось у своєму житті. Вони не хочуть бути якимось тягарем, вони не думають, що їм всі винні. Вони просто бажають бути рівноправними членами нашого суспільства. І у кожної з них є своя мета. Я впевнена, що вони її досягнуть".  

"У нас, в Італії, вже давно є традиція того, яку ми називаємо "справами  милосердя",  —  розповіла  Елена  Маццола, директорка "Дантецентру", — це такі справи, на яких я виросла. В такій атмосфері, де люди протягом всього року бачать нужденність. І тоді починається така потужна громадська активність. Допомагати іншим — це також початок спільного життя, дружби. Це завжди взаємно. Хтось допомагає і сам отримує допомогу якимось чином. Хтось бачить потребу, всі починають рухатися — і від цього дійсно міняється суспільство".  

Цього року ДАНТЕFEST проходитиме спільно з екологічним фестивалем "4-й блок":  "Ми вирішили не перетягувати ковдру на себе, — зазначила Лалі Ліпартеліані, — ми, навпаки, хотіли показати багатьом харківським організаторам, що це можна робити разом. І це набагато сильніше. І  підтримувати один одного в таких ініціативах. Це дуже важливо. Тому ми робимо перше спільне партнерство з "4-м блоком"". 

Наприклад, 25 квітня, напередодні Дня пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, пройде концерт артисток міланської опери La Scala. За її словами, ця дата була обрана невипадково. Тоді зі сцени ХНАТОБу лунатиме реквієм за всіма жертвами цієї трагедії. Не обійдеться фестиваль також без лекцій та презентацій. Наприклад, до Харкова завітає італійська журналістка Марина Річчі з презентацією книги, де вона чесно та відверто описує свій досвід всиновлення дитини з важкою формою інвалідності.  

"В один момент їй сказали: "Марино, тобі терміново потрібно до Індії", — згадувала Елена Маццола, — у неї тоді було четверо дітей. Чоловік також журналіст. Їй це було дуже незручно. Але вона поїхала і потрапила до притулку, де жили діти-сироти з інвалідністю. Вона розповідала, що зайшла до притулку і відчула на собі погляд. Це був хлопчик, в якого була дуже серйозна форма інвалідності. І він неначе одразу її обрав матір'ю".  

Загалом, події цих двох фестивалів — ДАНТЕFEST'у та "4-го блоку" — дещо переплітаються між собою і дають можливість не тільки отримати естетичне задоволення від творів мистецтва, а й збагатити себе інтелектуально та духовно. Загалом, протягом декількох днів харків'ян очікують різного роду виставки, лекції, презентації та концерти. Дізнатися більше про ці заходи можна в програмі фестивалів.  

comments powered by HyperComments