Фестиваль вуличного мистецтва повертається — відкриття 10 січня у Харкові

Неділя, 5 січня 2020, 13:04
У п’ятницю 10 січня у Харкові відкриється V Всеукраїнський фестиваль вуличного мистецтва — це єдина подібна подія в Україні, яка проходить взимку. Церемонія почнеться о 17:00 у ТРЦ “Дафі” (вул. Героїв Праці, 9).
Фестиваль вуличного мистецтва повертається — відкриття 10 січня у Харкові

Запрошеними гостями стануть юні артисти Театру костюму “Аліса” (Харківська спеціальна школа №5). Одразу після їхнього виступу конкурсанти вийдуть на майданчики й почнеться перший уік-енд — в цей день виступатимуть 11 артистів з України та Білорусі. Серед жанрів, в яких працюють конкурсанти, знайомі глядачам фестивалю жива скульптура, жонглювання, маріонетки та зовсім нові акробатика та еквілібристика. Головна місія фестивалю — надати вуличним артистам можливість виступати у зимовий період, а глядачам подарувати літні враження та емоції від найкращих представників вуличного мистецтва.

Кожного року на відкриття заходу запрошують артистів, які не можуть бути конкурсантами за жанровими або віковими ознаками, але чиє мистецтво близько за духом справжнім вуличним артистам й вносить різноманітність у наповнення фестивалю. Минулого року це були “Лікарняні клоуни”, цього року на відкритті виступатимуть артисти Театру костюму “Аліса” — це учні та учениці 3-4 класів Харківської спеціальної школи №5. В цьому закладі вчаться діти з вадами слуху, а їх колектив до 10 разів на рік виступає на різних фестивалях від Болгарії до Китаю, презентуючі свої витвори костюмного мистецтва. Цього разу глядачам покажуть колекцію “Каламбур”.

Після виступу “Аліси” відбудеться знайомство учасників фестивалю з суддями та публікою, після чого артисти пройдуть галереями торгово-розважального центру яскравим парад-алле. Після цього конкурсанти займуть місця на різних локаціях фестивалю та почнуть виступи. А журі буде оцінювати їх та виставляти оцінки. З цього дня учасники фестивалю традиційно виступатимуть щоп'ятниці, щосуботи та щонеділі в один і той же час з 17:00 до 20:00. 2 лютого закінчиться харківський етап і 14 лютого фестиваль переїде до Дніпра. Тут 8 березня відбудуться закриття й нагородження переможців. Призовий фонд становить 80 000 грн, а ще буде окрема нагорода для володаря Призу глядацьких симпатій.

Традиційно всі виступи відбуваються на майданчику ініціатора та організатора фестивалю ТРЦ “Дафі” у Харкові та Дніпрі, тому у 2019 році подію не проводили через реновацію будівлі дніпровського ТРЦ. У 2020 році фестиваль повертається з новими жанрами, покращеними умовами для артистів та ще більш професійним журі.

“Статус фестивалю як однієї з найважливіших подій у вуличному мистецтві України накладає певні зобов’язання”, — розповідає директор з маркетингу Всеукраїнської мережі “Дафі” Наталія Борисова.

За її словами, фестиваль дуже важливий для розвитку в країні вуличного мистецтва. “Ми не тільки відкриваємо нові імена, даємо можливість розвиватися молодим та досвідченим артистам, ми робимо свій внесок взагалі у рух вуличного мистецтва, надихаємо на створення нових подій. Ми продовжуємо рухатися у бік фестивалів європейського масштабу і європейської якості”, — каже Наталія Борисова.

Надихнути на створення подій вдалося — триразовий призер фестивалю Олексій Стукін з Мінська створив перший у Біларусі фестиваль живих скульптур “Пульс”, а переможець 2018 року Дмитро Буйвал цього літа організував у рідних Сумах фестиваль вуличних мистецтв “Харитоненко-фест”. На цю подію до Сум з Дніпра приїздив Микола Федосов — призер попередніх та учасник майбутнього V Всеукраїнського фестивалю вуличного мистецтва. “Напевно, найголовніше для артиста в таких подіях — зустрічі, спілкування, можливість ділитися досвідом й навчатись у інших”, - говорить дніпрянин. Всі перелічені артисти є багатократними учасниками і призерами Всеукраїнського фестивалю вуличного мистецтва і візьмуть участь у відкритті та виступах першого уік-енду Фестивалю 10 - 12 січня.

Також організатори бачать одним з своїх завдань надати артистам комфортні умови, в яких вони можуть повністю розкрити свій талант на радість глядачів. Тому традиційно артистів забезпечують житлом та харчуванням на час виступів, а з цього року також допомагають з проїздом.

Журі, яке буде оцінювати виступи конкурсантів, формується у двох складах — окремо для Харкова та Дніпра. У Харкові першою оцінювати виступи артистів буде керівниця театру живої скульптури “Карнавал”, співорганізаторка фестивалю вуличних артистів “Замри”, одеситка Наталя Футинець. Присутність у складі суддів Наталі Футинець, пояснює координаторка по роботі з учасниками Аліна Ханбабаєва, стало приводом для радості: “Артисти завжди хочуть чути оцінки й поради від досвідчених колег. Усі судді фестивалю мають досвід роботи у жанрі вуличного мистецтва, але людей, які присвятили йому все життя в Україні — одиниці. Наталя — одна з них. Ми декілька років чекали візиту на фестиваль представників одного з старіших в країні театру живої скульптури “Карнавал” й нарешті, це станеться”.

“Такі фестивалі — це чудова можливість і для артистів, і для мене навчитись чомусь новому, знайти нові ідеї, партнерів та друзів, - говорить керівниця “Карнавалу” Наталя Футинець. - А фестиваль у Харкові та Дніпрі має особливе значення для артистів, бо відбувається взимку, коли час шукати та випробовувати нові образи та ідеї. Сподіваюсь, глядачам це теж подобається”.

Виступи артистів традиційно будуть проходити щоп'ятниці, щосуботи та щонеділі в один і той же час з 17:00 до 20:00. Це 10-12, 17-19, 24-26 січня та 31 січня — 2 лютого.

Список учасників конкурсної програми фестивалю:

Статичні жанри (за алфавітом):

Норік Барсегян (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

Дмитро Буйвал (Приз глядацьких симпатій 2017 року, 2 місце 2015 року, переможець 2018 року, “Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

Віталій Демчук (Арт-група “Грімм”, жива скульптура, Кривий Ріг)

Олександр Носкович (Театр живих скульптур “Студія Золотого Режисера”, жива скульптура, Мінськ, Білорусь)

Марина Павленко (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

Олексій Стукін (3 місце 2016 року, 2 місце 2017 року, 3 місце 2018 року, Театр живих скульптур “Студія Золотого Режисера”, жива скульптура, Мінськ, Білорусь)

Анастасія Ступак (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

Микола Федосов (3 місце 2017 року, жива скульптура, Дніпро)

Денис Чернущенко (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

Альона Ягупа (“Артіль Міф”, жива скульптура, Суми)

Динамічні жанри (за алфавітом):

Валерія Головко, Аріна Коряк, Ганна Рибалкіна (Циркова школа “FLEX”, партерна акробатика і еквілібристика на кубах, Харків)

Тетяна Сажина (Циркова школа “FLEX”, еквілібристика на тростинах, Харків)

Сергій Соловйов (Театр-студія ляльок-маріонеток "Комплімент", театр маріонеток, Житомир)

Анастасія Титова (Циркова школа “FLEX”, жонглювання, Харків).

Дізнатися більше про історію Всеукраїнського фестивалю Вуличного мистецтва можна тут:

Харків

Дніпро

Сторінка Фестивалю у Facebook

Графік проведення IV Всеукраїнського фестивалю вуличного мистецтва:

10 січня, 17:00 - День відкриття Фестивалю в Харкові, ТРЦ «Дафі», атріум на 1-му поверсі (станція метро «Героїв праці», вул. Героїв Праці, 9)

10 січня - 2 лютого (виключно п'ятниці, суботи та неділі з 17:00 до 20:00) - Турнірні дні в Харкові

14 лютого, 17:00 - День відкриття Фестивалю в Дніпрі (бул. Зоряний, 1-а)

14 лютого - 8 березня (виключно п'ятниці, суботи та неділі з 17:00 до 20:00) - Турнірні дні в Дніпрі

8 березня - Закриття фестивалю в Дніпрі (вручення дипломів і подарунків від майданчика Фестивалю - ТРЦ «Дафі», підведення результатів та нагородження переможців).

Положення про Фестиваль

comments powered by HyperComments