Ожила спадщина: на «Форумі видавців» у Львові презентують найтехнологічнішу в Україні книгу з 3D-ілюстраціями «Палаци і фортеці України»

Вівторок, 14 вересня 2021, 16:58
Унікальну для України книжку формату поп-ап «Палаци і фортеці України» презентуватимуть 15-19 вересня на Львівському книжковому ярмарку «Форум видавців».
Ожила спадщина: на «Форумі видавців» у Львові презентують найтехнологічнішу в Україні книгу з 3D-ілюстраціями «Палаци і фортеці України»

Авторка видання Надія Величко запрошує всіх, хто цікавиться історією, незвичайним дизайном, до стендів 23 і 135 познайомитися з книжкою. Надія Величко займається форматом поп-ап як науковець, має власну колекцію поп-ап книжок, а тепер реалізувала давню мрію — створити книгу у цьому форматі з великим тиражем і високої технічної складності. Видання вже посіло III місце у фестивальному конкурсі «Книжка майбутнього» у номінації «Експеримент у папері» на IV Міжнародному книжковому фестивалі Book Space у Дніпрі.

Зараз книга готується до виходу у видавництві «АССА», присвячене 30-річчю незалежності України і має стати початком серії «Ожила спадщина», де книжки за допомогою тривимірних конструкцій з паперу розповідатимуть про видатні пам’ятки України. Книжка матиме український та англійський текст, може бути наочним освітнім матеріалом або подарунком чи сувеніром на згадку про Україну. 50% прибутку від видання буде спрямована у БФ «Спадщина.UA» на відновлення занедбаних історичних пам’яток.

На відміну від дитячих «книжок-панорамок» видання формату поп-ап має більш складні й видовищні елементи, що формуються, коли читач перегортає сторінку. Авторка проєкту і дизайнерка книжки Надія Величко займається цим форматом професійно – вивчає «паперовий інжинірінг» і викладає студентам у Харківській державній академії дизайну і мистецтв.

«У «панорамках», що ми бачили у дитинстві, конструкція ховається в складці аркуша, вона вирізана з нього і не має зібраних вручну елементів. А поп-ап – це коли кожна конструкція має багато складних елементів, які треба вклеювати в книгу. Тобто потрібно багато ручної роботи над кожним екземпляром. І це надає книжці додаткову цінність», - пояснює Надія Величко. За її словами, поп-апів такої складності в Україні ще не робили. Та й на Заході вони – велика рідкість.

У виданні «Палаци і фортеці України» перед читачем з’являються Шарівський (Харківська область) і Коропецький (Тернопільська область) палаци, Палац Терещенків (Житомирська область), Садиба Попова (Запорізька область), Аккерманська (Одеська область) і Генуезька (АР Крим) фортеці.

«Я дуже люблю українські палаци і фортеці, й дуже переживаю за їх стан. А він не дуже добрий, особливо у палаців, - пояснює Надія Величко. – З фортецями простіше, бо їх будували як міцні споруди, що мають витримати і бомбардування, і стихію. Палаци або маєтки, навпаки, від самого початку побудовані тендітними й потребують постійного нагляду. Сподіваюсь, що книга допоможе привернути увагу до цих неймовірних пам’яток».

Авторка особливо тепло пригадує Шарівський палац на Харківщині – він для неї найближчий географічно, вона мешкала в ньому тиждень під час одного проєкту, й «закохалася» в нього. «Також я в захваті від Садиби Попова, точніше, від тих будівель, що від неї залишилися», –  зізнається авторка. У книзі всі палаци й фортеці постають однаково красивими незалежно від реального стану – читач може бачити їх ідеальний образ.

Якщо розгорнути книгу повністю, всі палаци і фортеці опиняться на великій карті України, відносно близько до свого географічного розташування. «Мені важливо було показати на карті, що не тільки Західна Україна багата на старовинні пам’ятки архітектури – Лівобережна Україна теж має свою спадщину, котру можна з гордістю показати будь-кому. Також важливо, що всі ці палаци і фортеці є невід’ємною частиною європейської архітектури», - вважає авторка книги.

Іноземці розглядаються як одні з потенційних читачів книги, як і підлітки й дорослі, що цікавляться історією і архітектурою. За словами директорки видавництва «АССА» Світлани Фельдман, підліткам книга сподобається через свою тривимірність, а дорослим – як вдалий подарунок чи сувенір. «Сподіваємося, що її гідно оцінять і в туристичній сфері, і навіть серед дипломатів. Бо в Україні такого видання ще не робили», - пояснює видавчиня.

Поряд з тривимірними конструкціями міститимуться текстові описи пам’яток українською і англійською – намагалися зробити їх не в академічному, а в більш цікавому, навіть поетичному стилі. Ілюстраціями займалася студентка 4 курсу ХДАДМ Олександра Літвінова – вона навчається у Надії Величко, а та завжди готова надати шанс молодим художникам.

Книгу можна побачити на двох стендах на львівському «Форумі видавців»: стенд №23 (Галереї) і стенд №135 (Палац мистецтв, 1 поверх).
Вхід для відвідувачів:

  • 15 вересня з 12.30 до 19.00
  • 16 вересня з 10.00 до 19.00
  • 17 вересня з 10.00 до 20.00
  • 18 вересня з 10.00 до 20.00
  • 19 вересня з 10.00 до 18.00

Зараз можна зробити передзамовлення книги на сайті видавництва за 650 грн – всім, хто зробить заказ до офіційної дати виходу, обіцяють подарунки. У видавництві сподіваються надіслати «Палаци і фортеці України» до магазинів до кінця року.

Також на «Форумі видавців» команда юних пісочних художників представить свої твори.

comments powered by HyperComments