Українська культура, як частина європейської: делегація діячів культури провела ряд зустрічей в Європі

П'ятниця, 24 червня 2022, 15:39
Днями представники української авторської спільноти, разом зі своїми польськими колегами з авторської організації ZAiKS та за сприяння європейського об’єднання товариств авторів та композиторів GESAC, провели ряд зустрічей у Брюсселі з метою обговорення інструментів підтримки української культури, як частини європейської, зокрема зустрілися з представниками Європарламенту, Єврокомісії, а також поточного та майбутнього головування в Раді ЄС.
Українська культура, як частина європейської: делегація діячів культури провела ряд зустрічей в Європі

Делегацію тепло зустріли представники Європейської Комісії та Європейського Парламенту, які наголосили на важливій ролі культури у захисті свободи і демократії та висловили солідарність з українськими творцями в цей складний час.

Також у Парижі та Вільнюсі відбулись заходи, організовані партнерами громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (ГО «УААСП»).

Зустрічі з представниками поточного та наступного головування у Раді ЄС, Європарламенту та Єврокомісії у Брюсселі

Генеральний директор ГО «УААСП» Валерій Харчишин та директор з міжнародної співпраці й ліцензування ГО «УААСП» Людмила Цимбал разом з представниками польської авторської організації ZAiKS, яка з перших днів війни надає всебічну підтримку українським авторам, відвідали Брюссель. Візит було розпочато зустріччю з аташе з питань культури поточного французького головування в Раді ЄС та наступного чеського головування. Валерій розповів про життя українських авторів в умовах війни та важливість підтримки української культури.

Наступною була зустріч з членами Європарламенту, зокрема з головою комітету з питань культури та освіти Сабін Верхейен та головою делегації Європарламенту до Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС Вітольдом Ващиковським. Українські автори також зустрілись з членом кабінету Комісара ЄС з питань інновацій, науки, культури, освіти і молоді – пані Лоріан Бертран та іншими представниками Єврокомісії.

«В Європарламенті та Єврокомісії нас зустрічали надзвичайно привітно, з щирим бажанням допомогти нам в цей складний для країни час, підтримати українську культуру. Сам факт, що члени ЄП зустрічали українських авторів, як повноцінних представників креативної європейської спільноти та дискутували про інструменти підтримки української культури, як частини європейської  — це надзвичайно важлива подія. Сподіваємось, що 24 серпня великим концертом української музики у столиці ЄС, у Брюсселі, ми ознаменуємо початок спільного існування української культури, як частини рівних серед рівних та вільних серед вільних», – прокоментував зустріч Валерій Харчишин.

Члени Європарламенту та Єврокомісії висловили свою солідарність з українськими творцями та готовність до всебічної підтримки представників креативної індустрії України, наголосивши на важливості культури як основи нації та демократичної структури. Сторони обговорили важливість допомоги українському культурному сектору, в тому числі через існуючі програми фінансування та додаткові інструменти, які можуть бути розроблені – зокрема, щоб забезпечити більше обмінів та спільних проектів для популяризації української культури. ​​Також Валерій Харчишин закликав до максимального блокування російських культурних ініціатив.

Партнери ГО «УААСП», польська авторська організація ZAiKS розповіла про зусилля міжнародної авторської спільноти, направлені на допомогу українським авторам, зокрема про міжнародний фонд солідарності Creators for Ukraine, який на сьогодні зібрав 1,5 мільйонів євро, чим допоміг багатьом українським авторам, їх сім'ям як на території України, так і в країнах, які приймають наших переселенців.  

Зустрічі у Парижі з представниками міжнародної авторської спільноти

Член Наглядової Ради ГО «УААСП» і фронтмен гурту «ТНМК» Олег «Фагот» Михайлюта та  директор з міжнародної співпраці та ліцензування ГО «УААСП» Людмила Цимбал разом зі своїми колегами з польської авторської організації ZAiKS зустрілися з представниками французької  партнерської організації в Парижі. Зустріч відбулася в одній із найстаріших організацій колективного управління SACEM, яка об’єднує майже 183 тисячі авторів та музичних видавців. На зустрічі були присутні представники SACEM, зокрема генеральний секретар правління Серж Ператонер та головний виконавчий директор Сесіль Рап-Вебер. Сторони обговорили стан креативного сектору України, посилення співпраці творців з України з колегами із Франції та важливість продовження підтримки українських авторів.

Також Олег Михайлюта разом з українсько-польською делегацією відвідав головний офіс Міжнародної конфедерації товариств авторів та композиторів CISAC, яка об’єднує 228 товариств зі 119 країн світу та членом якої є ГО «УААСП». Українських авторів у головному офісі зустрічав Генеральний директор конфедерації CISAC Гаді Орон, який під час зустрічі заявив: «Було надихаюче почути від українських творців їхню надзвичайну хоробрість і стійкість, а також дізнатися, як фонд Creators for Ukraine підтримав багатьох людей. Меседж світової спільноти CISAC, озвучений на нашій зустрічі, був простим: ми стоїмо на боці творців України, не забудемо і не перестанемо їх підтримувати».

Члени CISAC продемонстрували неймовірну силу єдності та важливість всесвітнього об’єднання у сфері креативних індустрій. Представники української авторської спільноти подякували своїй міжнародній авторській сім’ї за підтримку, зокрема Олег Михайлюта зазначив: «Культура –  це м’яка сила. Росія це знає і через нав’язування своєї культури намагається домінувати в Україні. Але їй це ніколи не вдасться. Український народ та українські митці сильніші, ніж будь-коли. З вашою допомогою ми переможемо».

Дискусія у Вільнюсі з представниками міністерства культури Литви

Валерій Харчишин взяв участь у дискусії на тему «Як ми можемо допомогти українським творцям?» у Вільнюсі. Подію організувала литовська організація колективного управління майновими правами LATGA , партнер ГО «УААСП».

 

На зустрічі, крім питань про надання фінансової допомоги українським діячам, Валерієм була піднята тема литовської культурної політики щодо агресора в обличчі російської федерації.

Валерій Харчишин презентував поточну ситуацію культурного життя України та розповів про допомогу, яку надають міжнародні організації. Під час обговорення заступник міністра культури Литви Вігінтас Гаспаравічюс розповів про доволі суттєвий внесок Литви на користь  українським митцям, в свою чергу заступник генерального директора литовської телерадіокомпанії LRT Гітіс Оганаускас оголосив, який вплив спричинила війна на телевізійний  та мовний контент член правління Асоціації івент-індустрії Гедимінас Яуніус розповів про важливість заходів для підтримки України та виклики, з якими вони стикаються.

comments powered by HyperComments