За комуналку можна буде платити вдесятеро менше

Олена Сергеєва  |  Четвер, 29 січня 2009, 10:34
Депутати вигадали, як боротися з боргами споживачів перед комунальниками. Спосіб простій – введення так званих «пільгових тарифів» на оплату послуг ЖКГ. Ті, хто заздалегідь заплатить за тепло, воду і інші комунальні послуги, отримають знижку, розмір якої може досягти 90% від основного тарифу.
За комуналку можна буде платити вдесятеро менше.

Відповідний законопроект зареєстрований 28 січня у Верховній Раді.

Згідно законопроекту, ті, хто сумлінно оплачує комунальні послуги, причому заздалегідь, до 1 числа розрахункового місяця, і не має заборгованостей за попередні періоди, дістануть можливість користуватися пільговим тарифом, який встановлюватиметься додатково відповідним органом місцевого самоврядування, але в розмірі не менше 10% від основного тарифу на послуги ЖКХ. Місцева влада зобов'язана розрахувати пільговий тариф на комуналку до 1 липня 2009 року.

За словами заступника розділу комітету ВР з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства і регіональної політики, народного депутата України від Партії регіонів Олександра Попова, своєчасні платежі населення дозволять підприємствам розраховуватися за газ і електроенергію. «Зараз комунальні підприємства не в змозі погасити величезні борги за газ і електроенергію, оскільки залежать від рівня оплати послуг населенням. Сьогодні люди розплачуються за споживане тепло і воду лише на 70%, – пояснив він. – При цьому, якщо підприємство протягом півтора місяців не розрахується за газ, його чекають пеня і штрафи. Ухвалення такого закону розірве це замкнуте коло».

Комунальним підприємствам не варто боятися серйозних збитків. «У собівартість послуг закладене 12–15% рентабельності. Звісно ж, з введенням пільгового тарифу на першому етапі прибуток підприємств скоротиться, проте це дозволить вирішити проблему заборгованості за газ», – відзначив Попов.

comments powered by HyperComments