НБУ позбавить українців внесків

Надія Анатольєва  |  Вівторок, 17 лютого 2009, 15:24
Внески населення в іноземній валюті у разі банкрутства банку не компенсуватимуться Фондом гарантування внесків. Такі зміни в закон «Про Фонд гарантування внесків фізосіб» пропонує внести заступник розділу НБУ Олександр Савченко, пише газета «Діло».
НБУ позбавить українців внесків

Ця норма стосуватиметься виключно депозитів, які будуть відкриті після внесення змін до законодавства «старі» депозити вона не зачепить.

«Гарантуванню з Фонду повинні підлягати тільки внески в національній валюті. За внески в доларах хай відповідає Федеральна резервна система США, в євро – Європейський центральний банк. Потрібно внести відповідні зміни до законодавства», – заявив він. Такі заходи покликані знизити рівень доларизації економіки і попит на валюту з боку населення.

Банкіри вважають, що зараз не час міняти правила гри, і стверджують, що це тільки посилить проблему недовіри до банківської системи.

Бажання брати під державну опіку тільки гривневі депозити виглядає з боку монетарних властей цілком логічним. На думку чиновників Нацбанку, такі заходи дали б істотну підтримку в боротьбі з доларизациєю української економіки, попит на валюту з боку населення знизився б, що ослабило б тиск на курс гривні (за останніх 4 місяці на наявному ринку банки продали майже на 4 мільярди доларів більше, ніж купили).

Нововведення також допоможе знизити швидкість відтоку гривневих депозитів з вітчизняної банківської системи (нагадаємо, тільки за січень внески в нацвалюті зменшилися на 13,7 мільярда гривень, відтік з інвалютних внесків склав 440 мільйонів доларів). «Якщо ми не боротимемося з доларизацією економіки, наша банківська система періодично стикатиметься з кризою, подібній нинішній. Тому відміна держгарантій по нових валютних внесках – адекватна міра, яка дозволила б зробити гривню більш серед українського населення», – говорить президент асоціації «Приватні інвестори України» Ігор Власюк.

Більшість керівників комерційних банків не розділяють такого ентузіазму. «Якщо Фонд гарантуватиме тільки внески в гривні, населення не почне купувати менше валюти і не понесе гривню на депозит. Люди як і раніше купуватимуть валюту, але замість того, щоб нести її в банк, зберігатимуть її під подушкою», – рахує зампредседателя правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.

Фінансист відзначає, що для вкладників гарантія Фонду має велике значення, і її відміна для валютних внесків тільки ускладнить роботу банкам. «На сьогоднішній день довіра населення до національної валюти підірвана, є довіра до іноземної валюти і золота. І потрібно навпаки створювати умови, для того, щоб будь-який пасив, нехай навіть інвалюту або золото, населення несло в банк», – говорить Ігор Львов.

Учасники ринку відзначають також невчасність таких дій. «Це хороша спроба НБУ заявити, що він підтримує нацвалюту, а долари та євро — не його завдання. І ніхто не сперечається, що з економічної точки зору це дуже корисна ініціатива. Але чому це треба робити зараз, коли гривня знецінилася за три місяці на 60% і майже щодня вводиться тимчасова адміністрація в новому банку, мені не зовсім зрозуміло. Це треба було робити в 2005 році», -- говорить голова правління одного з банків.
 

comments powered by HyperComments