Для кожної територіальної громади Харківщини ми повинні готувати сучасних енергоменеджерів – Чернов

Ростислав Касьяненко  |  Субота, 12 листопада 2016, 20:32
Саме вони повинні займатися моніторингом ситуації щодо енергоефективністі, готувати регіональні чи місцеві програми по енергозбереженню та проекти для отримання коштів з міжнародно-технічної допомоги.
Для кожної територіальної громади Харківщини ми повинні готувати сучасних енергоменеджерів – Чернов

Про це заявив Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов на дискусійній панелі «Енергоефективність в ЖКГ: нові можливості завдяки децентралізації», яка відбулася в рамках другого українсько-німецького форуму «BEA: Біоенергетика, енергоефективність і агробізнес».

За його словами, висока енергоємність комунальних послуг – одне з найбільш слабких місць житлово-комунальних господарств в Україні. Причиною тому є енергетична неефективність будівель, а також тривале використання та застарілість інженерних систем, які мають низький коефіцієнт корисної дії.


«Як наслідок, енергоємність комунальних послуг в Україні в чотири рази перевищує середній рівень у країнах з аналогічними кліматичними показниками», – зазначив Сергій Чернов.

Однак, як вважає голова обласної ради, змусити керівників органів місцевого самоврядування, депутатів чи посадових осіб проводити заходи, спрямовані на енергозбереження або підвищення енергоефективності буде неправильним і контр-продуктивним, тому необхідні зміни в менталітеті – як влади, так і суспільства.

Таким каталізатором місцевих ініціатив на регіональному рівні, за словами голови облради, виступає заснований в 2012 році Харківською обласною радою конкурс міні-проектів «Разом в майбутнє».



Переможці конкурсу отримують можливість реалізувати свої міні-проекти на засадах співфінансування, де обласний бюджет надає лише 50% необхідної суми. Ще 5% – знаходить сама ініціативна група, яка готувала проект, і 45% коштів  співфінансують місцеві органи влади, або бізнес, який працює на території місцевої громади. Це, до речі, європейська практика: виникає момент довіри, коли кожен з партнерів - обласна і місцева влада, громадські організації та бізнес – вносить свою частку, і все це - під контролем ініціативної групи.

«Коли ми починали цю програму 5 років тому, то дивилися трішечки вперед. Щоб рухатися назустріч європейській спільноті, потрібно починати думати трішечки по-іншому. Для цього ми з експертами програми поставили перед собою завдання змінити багато підходи, в тому числі, психологію людей на місцях. Ми зможемо домогтися істотних змін лише тоді, коли енергоефективність стане суспільним запитом», – впевнений Сергій Чернов.

Він згадав, як конкурс «Разом в майбутнє» розпочинався з реалізації міні-проектів на суму 1.3 млн. гривень на рік. В цьому році вже реалізується 402 міні-проекти на суму близько 60 млн. гривень. Спільно з Харківською обласною радою участь у конкурсі беруть участь 200 органів місцевого самоврядування Харківської області: 17 районних рад, 12 міських рад, 25 селищних рад та 146 сільських рад; 337 ініціативних груп громадян, 40 громадських організацій, 12 ОСББ і майже 50 комерційних підприємств регіону. Майже дві тритини проектів мають своїм пріоритетом енергозбереження та енергоефективність.



«За час проведення конкурсу «Разом в майбутнє» в ньому взяли участь майже 3 тисячами міні-проектів громади, 780 з них були визнані переможцями, і близько 500 міні-проектів було реалізовано в сфері енергоефективності. Все більше громад готові співпрацювати з обласною та місцевими радами. Про це свідчить конкуренція проектів, що подаються на конкурс «Разом в майбутнє», кількість яких зростає з року в рік», – повідомив голова обласної ради.  

Цього року конкурeнція була дуже високою - з 1539 проектів перемогли тільки 402. Але, за словами Чернова, це – тільки перший етап.

«Сьогодні важливо вже кількість перетворити в якість, бо не самоціль – замінити всі вікна, двері чи котельні. Головне, щоб від цього ми отримали не тільки комфорт, але й економію бюджетних коштів. Наступного року вже можна переходити на інфраструктурні проекти - покращувати життя у наших селах - це освітлення вулиць, ремонтування доріг та інше. Я буду звертатися до депутатів обласної ради, щоб вони продовжили цю програму у наступному році», – підсумував голова обласної ради.


«Реалізуючи принцип субсидіарності, в умовах проведення децентралізації саме органи місцевого самоврядування повинні очолити процес підвищення енергоефективності, взаємодіючи з виконавчою владою, залучаючи громадськість і бізнес. Кожен з нас повинен розуміти, що питання енергозбереження та енергоефективності безпосередньо пов'язане з політичною незалежністю нашої держави. Користуючись знаннями та досвідом, якими з нами діляться наші європейські колеги, – ми зробимо нашу країну розвиненою і незалежною», – зазначив Сергій Чернов.

У форумі «BEA: Біоенергетика, енергоефективність і агробізнес» взяли участь понад триста представників бізнесу, наукових установ і регіональних органів влади, в тому числі, більше ста представників місцевого управління. 

Головними темами форуму стали: «Енергоефективність в ЖКГ: нові можливості завдяки децентралізації», «Енергоефективність як тренд сучасного будівництва», «Інновації в агросекторі: альтернативні джерела енергії», «Моделі підвищення енергоефективності в агропромисловості», також учасники форуму обговорювали німецький досвід у сфері енергоефективності та підтримку, яку може надати ЄС у розробці потенціалу енергоефективності в Україні. 

Організаторами форуму виступили Генеральне консульство ФРН у Донецьку/ офіс Дніпро, Почесний консул ФРН в Харкові, Делегація німецької економіки в Україні і Східний комітет німецької економіки. 

Фото: Сергій Козлов, Марія Зайцева

comments powered by HyperComments