Українці отримають платіжки за тепло з усередненими показниками

Середа, 30 листопада 2016, 13:46
Украінці, крім харків'ян, отримають платіжки за тепло з усередненими показниками.
Українці отримають платіжки за тепло з усередненими показниками

Даний алгоритм формування платіжки за опалення повинні будуть використовувати міста, де рівень оснащеності житлового фонду приладами обліку теплової енергії,становить не менше 50%.

Як повідомили у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ,  відповідне рішення сьогодні схвалено  урядовцями на засіданні Кабінету Міністрів України.

Цей 50% поріг і дасть можливість визначати середнє споживання тепла в населеному пункті з прийнятною точністю. Відповідно жовтневі платіжки за централізоване опалення, які надійшли сім’ям, в будинку яких немає будинкового лічильника, пропонується перерахувати.

"Через низький рівень оснащеності приладами комерційного обліку теплової енергії багатоквартирного житла, який на кінець 2014 року становив всього 32%, протягом останніх десятиліть порушувалося право споживачів на отримання коректного та справедливого нарахування за спожиту комунальну послугу.

НКРЕКП спільно з Урядом задля справедливої оплати населенням спожитої комунальної послуги з централізованого опалення пріоритетним завданням визначили безумовне забезпечення стовідсоткового обліку спожитої теплової енергії. Як результат - рівень оснащення багатоквартирного житлового фонду тепловими лічильниками в Україні станом на листопад 2016 року сягає 61%. До кінця року, у разі виконання всіх затверджених на 2016 рік інвестиційних програм, ця цифра зросте до 88%", - йде мова у повідомленні уряду.

Зазначимо, що станом на липень поточного року в Харкові тисяча сімсот вісімдесят три житлових будинки обладнані приладами обліку теплової енергії, що становить 29,4% від усіх будинків.

Нагадаємо також, що в 2017 році в одній тисячі харківських багатоповерхових будинків будуть встановлені сучасні прилади обліку в рамках проекту реконструкції системи теплопостачання за рахунок коштів Світового банку.

Як повідомлялось раніше, в Києві міська влада пропонувала здійснювати нарахування оплати за тепло в будинках без лічильників на основі даних приладів обліку в будинках, де лічильники встановлені.

Відомий  експерт спрогнозував, що ситуація з оплатою в Києві дасть ланцюгову реакцію і по інших містах, де мери змушені будуть прийняти аналогічні рішення, позбавивши додаткових заробітків місцеві підприємства ТКЕ.

У свою чергу, експерт-юрист підтвердив, що нормативи оплати послуги тепла в будинках без лічильників, відповідно до закону, встановлюються місцевими органами влади.

«Це один з небагатьох важелів, які залишилися (у місцевої влади - ред.)», - підкреслив юрист.

Нагадаємо, станом на 1 листопада, в Харківській області споживачі газу, що не оформили субсидію, заборгували 435 млн грн. Про це повідомили в ТОВ «Харківгаззбут». Протягом останнього місяця загальна заборгованість мешканців Харківщини зросла на 100 млн грн. Щомісячно через борги від газопостачання відключають близько 500 домоволодінь,повідомила начальник управління розрахунків за газ ТОВ «Харківгаззбут» Тетяна Харченко.

Выдзначимо, по всій країні провалена програма по установці лічильників тепла. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко. За його словами, в цьому винна міська влада і теплокомуненерго. На сьогоднішній день ними забезпечені близько 60% багатоквартирних будинків.

Як розповіли в Харківській облдержадміністрації, проблеми з установкою лічильників дійсно існують. Виправдовуються, мовляв, на лічильники тепла грошей не вистачає.


"Питання з лічильниками тепла справді складне. У нас на Харківщині лише 67-69% багатоквартирних будинків забезпечені такими лічильниками. На забезпечення всіх будинків нам не вистачає близько 20 млн гривень, можливо, міськрада якісь гроші і виділить. У планах же - до кінця року вирішити питання, щоб у всіх багатоквартирних будинках були встановлені лічильники. Хоча б по одному на кожен будинок", - пояснив заступник керівника ХОДА Євген Шахненко.

comments powered by HyperComments