Не тільки вчителям, але і усім шкільним працівникам підвищать зарплату

Понеділок, 20 березня 2017, 17:43
Таку обіцянку дала міністр освіти
Не тільки вчителям, але і усім шкільним працівникам підвищать зарплату

За словами Гриневич, до 1 вересня всі педагогічні робітники за рахунок місцевих бюджетів отримають  істотну надбавку до платні.

«Якщо це молодий вчитель, який ще не має стажу і не має високої кваліфікаційної категорії, в 2016 році середня заробітна плата таких учителів становила орієнтовно понад 3600 гривень. Зараз це понад 4 800 гривень. Якщо ми візьмемо вчителя вищої кваліфікаційної категорії, то середня заробітна плата з надбавками для вчителя вищої кваліфікаційної категорії у 2016 році становила трохи менше 5 000 гривень, зараз вона становить понад 6 800 гривень», - наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час години запитань до Уряду сьогодні у Верховній Раді.

Йдеться про один посадовий оклад з навантаженням 18 годин, а якщо навантаження більше, то і розмір зарплати відповідно більший.

«Чи нас задовольняє такий рівень зарплат вчителів? Ні. Зарплати вчителям, як і іншим педагогічним працівникам, повинні зростати. Зараз не всі педагогічні працівники, які навчають поза системою загальної середньої освіти, отримали підвищення зарплатні. Місцеві органи влади мають час до 1 вересня забезпечити просування по тарифній сітці на два тарифні розряди - це передбачено постановою Уряду, і для працівників дошкільних навчальних закладів, і інших педагогічних працівників сфери позашкільної, професійно-технічної освіти», - зазначила Міністр.

Вона додала, що частина органів місцевого самоврядування вже це зробили, а в частини готові рішення, але не ухвалені через те, що на сесію не збіралися обласні ради.

«З 1 вересня таке просування на два тарифні розряди буде обов’язковим для всіх педагогічних працівників. І для нас дуже важливо, і я як Міністр освіти і науки рада, що цю позицію підтримав Прем'єр-міністр, весь Уряд України і Верховна Рада України, виділивши педагогічних працівників для підвищення їхнього соціального статусу. Бо тільки так ми можемо здійснити справді реформу освіти», - наголосила Лілія Гриневич. 

Нагадаємо, що з січня Уряд підвищив зарплати вчителям - мінімальна зарплата вчителів зросте на 2,1 тис. грн. Тепер вчителі вищої категорії отримують більше 5200 гривень. Сертифіковані робітники освіти можуть претендувати на щомісячну надбавку - 20% посадового окладу. Учителі, які пропрацювали понад три роки, отримуватимуть додатково 10% від окладу. Понад 10 років — 20%, більше як 20 років — 30%.

Також Міносвіти затвердило вимоги до проведення школами державної підсумкової атестації учнів. Документом визначено зміст та особливості проведення шкільних іспитів у цьому навчальному році.

У 2017 році строки проведення ДПА у початковій та основній школі визначатимуться шкільними педагогічними радами, а учні 11-х класів складуть випускні іспити у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Атестація учнів 4-х та 9-х класів буде проведена за місцем навчання школярів та виключно у письмовій формі. Завдання для проведення іспитів укладатимуться вчителями.

У школах або класах, у яких вивчення предметів здійснюється мовами національних меншин чи іноземними мовами, державна атестація може складатися мовою вивчення предмета.

comments powered by HyperComments