«Рука допомоги» дасть безробітним можливість знайти себе на ринку праці

Юлія Гуш  |  Понеділок, 3 липня 2017, 16:06
На Харківщині реалізується пілотний проект «Рука допомоги», який має на меті вивести малозабезпечених громадян та внутрішніх переселенців зі стану бідності
«Рука допомоги» дасть безробітним можливість знайти себе на ринку праці

Під час реалізації проекту «Рука допомоги» буде використаний міжнародний досвід для повернення на ринок праці людей, які тривалий час залишалися безробітними чи є переселенцям, яким довелося покинути домівки через війну на Донбасі. Дані механізми вже були випробувані в Західній Європі. І, як показала тамтешня практика, вони дають людям можливість контролювати власну долю і повернутися до активного економічного та соціального життя.

«На жаль, соціальна політика, яка у нас проводилась останні три роки, була спрямована на те, щоб людина, яка не має роботи, просто отримала якусь соціальну допомогу, – розповів Андрій Рева, міністр соціальної політики України, – і таким чином відпрацювати її втрати від того, що вона не має заробітку. Подібна практика приводила до того, що жодних стимулів повертатися до праці у людини не було. Особливо враховуючи те, що державна допомога по безробіттю, фактично, дорівнювала прожитковому мінімуму. А прожитковий мінімум – мінімальній заробітній платі».

Допомога в межах даного проекту буде надаватися трьома шляхами. По-перше, безробітні можуть долучитися до виконання громадських робіт. По-друге, вони матимуть можливість пройти навчання, яке дозволить їм працевлаштуватися. І по-третє – вони зможуть отримати фінансову допомогу для відкриття власного бізнесу. Громадяни, чиї бізнес-плани було схвалено, можуть розраховувати на безвідсоткову допомогу у розмірі 60 тисяч гривень.

«Варто відзначити, що саме в Харківській області перебуває майже 200 тисяч переселених осіб, – зазначив Михайло Черняк, заступник голови ХОДА, – в «пікові» часи було майже 300 тисяч. Ми розуміємо, що велика кількість людей хотіли б знайти себе на території Харківської області. Безумовно, отримати гідну роботу, розпочати своє діло. І сьогодні цей пілот дозволяє людям найголовніше – не просто отримати допомогу для існування на території іншої області, а мати можливість працювати та бути корисними не тільки для себе, а для громади».

Проект «Рука допомоги» буде реалізовуватися до кінця 2018 року. Вже на його початковій стадії 48 осіб було працевлаштовано, а 96 - залучено до виконання громадських робіт. Нещодавно було затверджено 5 бізнес-планів для отримання фінансової допомоги, інші ж знаходяться на стадії розробки та доопрацювання. Для того, щоб скористатися можливостями даного проекту, всі охочі можуть звернутися до Департаменту соціального захисту населення.

Як раніше писала «Справжня Варта»,Мінсоц придумав, що робити тим, кому не вистачає страхового стажу/ Відео.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти»

comments powered by HyperComments