В Україні більше двох тисяч приватних сонячних електростанцій

Понеділок, 23 жовтня 2017, 10:06
2323 родини встановили сонячні електроустановки загальною потужністю 37 МВт і залучили для цього майже 35 млн євро інвестицій
В Україні більше двох тисяч приватних сонячних електростанцій

Привабливість установки таких електростанцій - можливість продажу надлишку електроенергії /т.н. "зелений тариф" / і швидке повернення позикових коштів, - повідомляє «Справжня Варта».

Сам тариф офіційно прив'язано до курсу євро.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук : "Домогосподарство може продавати надлишок згенерованої «чистої» електроенергії в мережу і швидко повертати кошти, вкладені у сонячні панелі без застережень щодо інфляції".

Ті, хто встановив сонячні установки потужністю до 30 кВт у 2017 році, можуть реалізовувати «чисту» енергію за тарифом 18,09 євроценти/кВт*год до 2030 року.  Крім того, на Львівщині з обласного бюджету домогосподарству повертають 22% річних за кредитом на сонячні панелі, а на Житомирщині – 20% суми кредиту.

За статистичними даними Держенергоефективності,  у III кварталі 2017 року 688 домогосподарств встановили такі станції, що на 42% більше порівняно з II кварталом цього року.

Також це у 3 рази більше, ніж за аналогічний період 2016 року, коли лише 195 домогосподарств встановили сонячні панелі. За цей же період 2015 року таких родин взагалі було лише 38. 

Крім цього, у III кварталі 2017 року загальна встановлена потужність сонячних станцій приватних домогосподарств зросла на 49%.

Як раніше писала «Справжня Варта», є підстави для підвищення тарифів на світло. Голова НКРЕКП спростував "батьківські" заяви різних чиновників.

Про це глава Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк написав у своєму фейсбуці.

"Протягом останніх кількох місяців були "батьківські" заяви різних чиновників щодо підстав для зниження або непідвищення тарифів, або узагальнено "послуг ЖКП". Вчора отримали прогнозний баланс електроенергії на 2018 рік, затверджений Міністерством енергетики. Він свідчить про зворотне", – написав Вовк.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments