31 жовтня бюлетені стануть зайвими?

Ігор Троїцький  |  Неділя, 26 вересня 2010, 12:34
Центральною виборчою комісією сформовані обласні, районні та міські – в містах обласного значення територіальні виборчі комісії. На Харківщині 25 комісій з 35 очолюють представники провладних партій

Триває поетапна підготовка правильних результатів місцевих виборів. Після ухвалення вигідного для влади закону успішно подоланий черговий відрізок кампанії - 15 вересня сформовані обласні, районні та міські – в містах обласного значення територіальні виборчі комісії (ТВК). Саме вони за законом покликані організовувати електоральний процес та оголошувати його результати. Як ТВК будуть виконувати свою місію, ми можемо спрогнозувати на підставі процедури їх  створення та персонального складу.

На Харківщині таких комісій разом  35 - обласна, 27 районних і 7 міських (у Харкові, Ізюмі, Куп'янську, Лозовій, Люботині, Первомайському та Чугуєві). Оголошення складу нових комісій спричинило як комічні. так й скандальні коментарі. Новий голова обласного виборчкому  Олександр Русанов поквапився поділитись із журналістами власним подивом: "Назначение для меня было как гром среди ясного неба. Я вообще не особо планировал идти работать в комиссию, ...". Між тим, без власноручно написаної заяви ніяк не можна потрапити до складу ТВК. Або Русанов писав заяву під гіпнозом, або не писав  її взагалі, бо як інакше пояснити таку недолугі  зізнання.

Це, якщо хочете, несподіваний комізм ситуації. А скандальність у такому факті - Микола Селезньов, який багато років працював і секретарем, і головою Харківської обласної виборчої комісії, зараз до її складу взагалі не включений. Що з того, що кандидатура Селезньова повністю відповідає частині третій статті 22  Закону: "Особи  включаються  до складу  територіальної  виборчої  комісії з урахуванням їх досвіду роботи у виборчих комісіях". Селезньова подавала "Батьківщина", а на неї права не поширюються. Якраз саме за свій великий досвід Селезньов до комісії й не потрапив, бо представляв «неправильну» партію. Для чого "регіоналам" потужні опоненти?  Натомість до обласної комісії від опозиції включили людей без досвіду роботи, якими можна легко маніпулювати.

Керівний склад нових ТВК на Харківщині не залишає жодних ілюзій щодо об’єктивності їх рішень. «Регіонали» очолили 16 комісій з 35. Загалом, разом з комуністами та «народниками» Литвина, представники партій влади керують  25  ТВК. Прикметно, що в двох ключових комісіях – обласній та Харківській міській також головують «регіонали».  У виборах обласної та харківської міської ради не може бути жодних випадковостей.

«Сліпий» жереб ЦВК також досить щедро обдарував місцеву «Сильну Україну». Її представники очолили три комісії та увійшли до керівництва ще сімох. Не забули режисери місцевої кампанії давно вже відпрацьовану технологію заміщення чужих партійних квот своїми людьми. Навіть поверховий аналіз представництва «Нашої України» в ТВК свідчить, що ці «нашоукраїнці» пов’язані з опозицією не більше, ніж Віктор Ющенко з реальністю.

На додачу, як годиться, тимчасово воскресла з небуття купка «службових» партій – «Відродження», СДПУ (о), партія «Зелені» і т.п., представники  яких покликані в ТВК створювати атмосферний плюралізм.

Сформовані таким чином виборчі комісії, здається, мають працювати безвідмовно як лічильники банкнот – з легким шурхотом  і швидким результатом на табло. Всі електоральні процедури до 31 жовтня настільки жорстко скеровані Партією регіонів, що потреба в голосуванні просто зникає.

 

 

 

 

comments powered by HyperComments