Що є і чого немає в музеї Харківського Національного Університету ім. В. Каразіна

Жанна Титаренко  |  Середа, 20 квітня 2011, 15:49
В університетському музеї є карикатури на українських, польських, грузинських студентів. На росіян нема. Українці в цьому музеї виглядають якимись випадковими особистостями. У ньому немає жодної згадки про відомого українського філолога і літератора Юрія Шевельова, хоча він тут навчався, про Донцова, Міхновського, ОУН-УПА. Зате зображень совєтських серпів і п’ятикутних зірок розвішано вдосталь.
Що є і чого немає в музеї Харківського Національного Університету ім. В. Каразіна

Експозиція музею розпочинається з виставки студентських альбомів різних років. Серед них і лежать зображення карикатур на представників різних національностей, крім росіян.

З українського є звичайний музейний набір – М. Грушевський, І. Франко. Є згадки про Д. Багалія, П.Гулака- Артемовського, М. Старицького.

 Зате молодій гвардії виділено значно більше місця, і традиція їх вшанування продовжується. Під музейним склом експонуються книги «Музей "Молодая гвардия"», «Мы победили смерть», подяки, макет танка тощо.

З такої експозиції, складається враження, що Україну захищали лише совєтські солдати. І зовсім нічого не сказано про те, як ці совєтські солдати визволяли українців від рідної мови, культури, звичаїв і державності.

В університетському музеї немає жодної згадки про Донцова, Міхновського, ОУН-УПА, Голодомор. Важко повірити в те, що жоден студент університету не був репресований. Але про це нічого не сказано.

 А чим же не влаштовує університетський музей постать Юрія Шевельова? Це відомий український філолог і літератор, який навчався в Харківському університеті. Юрій Шевельов здійснив три навколосвітні подорожі. Значна частина його книг виходила за кордоном англійською та французькою мовами. Завдяки Юрію Шевельову  про українську мову, культуру і традиції дізнавались далеко за її межами. 

На схилі літ Юрій Шевельов передав свою власну бібліотеку не до Харкова, і, навіть, не до Києва, а до Японії. Він вважав, що віддавати цінні книги до України не є мудрим рішенням, оскільки дуже часто вони зникають з бібліотек та архівів, або є недоступними для читачів.

 Так, Юрій Шевельов не подарував своєї бібліотеки Харкову, але його книги можна придбати в книжкових магазинах, зібрати спогади про письменника у його друзів. Знайти матеріали можна. Адже Юрій Шевельов писав усе своє життя, і, навіть, закордоном. А в університетському музеї про немає нічого. Мало того, українці до сьогодні не написали жодної рецензії на праці Юрія Шевельова. Хоча це давним давно зробили поляки і німці.

 Наразі ініціативна група харківських літераторів працює над встановленням меморіальної дошки Юрію Шевельову. Чим займається університетський музей, зрозуміти важко.

comments powered by HyperComments