Ганебна картина до 20-річчя Незалежності України ще й досі не викликала серйозних спроб захисту власної гідності. Невже на це ніхто не здатен?

Жанна Титаренко  |  Четвер, 15 вересня 2011, 15:11
Експонується такий «витвір» мистецтва в Харківській художній галереї «Маестро». На першому плані картини зображена потворна свіня з келихом спиртного. Але потворною свинею, мабуть, є той, хто не поважає власну державу.
Ганебна картина до 20-річчя Незалежності України ще й досі не викликала серйозних спроб захисту власної гідності. Невже на це ніхто не здатен?

Картина має назву «Украина и Россия празднуют двадцатилетие «незалежности». Автор полотнища Боцула В. зобразив повну зневагу до України і її народу. Так, серед українців дійсно поширена хвороба алкоголізму, але в Росії це явище процвітає ще більше. Крім того, українці ніколи не пиячили масово. Традиція частого вживання алкоголю була запозичена у «братнього» російського народу.

Борців проти алкоголізму російський уряд переслідував в усі часи. І вже на початку 1990-х років, лише у самому  Ленінграді 64 школи працювало для дітей із суттєвими розумовими вадами. Трагедія російського народу також і в тому, що їх дитячі будинки переповнені тими дітьми, в яких є живі батьки-алкоголіки.

Сміятися тут ні з чого. І справжні патріоти Росії мають спершу поглянути на власну державу, а не брутально насміхатися з тих націй, де під патронатом велікой і нєдєлімой у 1920-1930 рр. у людей забирали книжки і за кожен кілограм друкованої літератури видавали літру горілки.

Потім у людей відібрали землю і власність. Люди жили в горі і бідності. Уряд СССР хоч і зробив монополію на вино і шампанське, але завжди дбав про те, щоб ціни на горілку були доступними для кожного.

Врешті-решт, Україна має не лише недоліки, а й низку позитивних сторін. Їх теж треба бачити і зображувати. Дуже прикро, що адміністрація галереї «Маестро» дозволила так брутально ображати Україну, її народ і здобуту тяжкою працею і кров’ю Незалежність. І тепер, стає цілком зрозуміло, на які структури працює цей мистецький заклад і чиї інтереси відстоює.

Нагадаємо, що не так давно, низка карикатур за національною ознакою експонувалась в музеї Харківського Національного Університету ім. Каразіна.

comments powered by HyperComments