З ініціативи харківських громадських організацій відбувся вечір, присвячений 90-тим роковинам подвигу вояків Армії УНР біля села Базар

Жанна Титаренко  |  Четвер, 22 грудня 2011, 00:35
Крім викладу історичних фактів трагічних подій Базару, відбувся невеликий концерт знаного харківського кобзаря Святогіра та обговорення сучасної політичної ситуації в Україні. Представники громадських організацій також привітали з Днем народження останнього живого сотенного УПА Мирослава Симчича. Відеоматеріали найближчим часом будуть надіслані для перегляду в Коломию.
З ініціативи харківських громадських організацій відбувся вечір, присвячений 90-тим роковинам подвигу вояків Армії УНР біля села Базар

Вечір розпочався з показу відеокліпу про Перший Зимовий Похід та перегляду історичних фотографій. А про Другий Зимовий Похід Героїв Базару, його підготовку, дезорганізацію повстанського руху совєтською розвідкою і розстріл воїнів Армії УНР  розповіла член громадської організації «Наш дім – Мерефа» Лариса Назаренко.

Лариса Назаренко розповідає про події біля Базару, що сталися 17 листопада 1921 року

Найбільше вразила розповідь про страту вояків Армії УНР. Адже жоден з них не відмовився від боротьби за Незалежність України і під час  цього масового розстрілу бійці співали: «Ще не вмерла України…»

Громадський діяч Володимир Лиснюк продовжив розповідь про історичну боротьбу за визволення України, зупинившись на діяльності ОУН-УПА в роки Другої світової війни. Володимир Лиснюк зосередив увагу на тому, як загони ОУН відроджували діяльність «Просвіти» в окупованому німцями Києві, роботу найбільших університетів, Академії Наук України, організовували спілки письменників, купців тощо.

Володимир Лиснюк розповідає про діяльність загонів ОУН-УПА в роки Другої світової війни

На вечорі також було зазначено, що село Базар потрапило в зону радіаційного забруднення після аварії на ЧАЕС.  Але незважаючи на це, туди щороку приїздять нащадки вояків Армії УНР та інші національно свідомі українці й разом вшановують пам'ять цих трагічних подій.

Запам’яталося, що у селі Базар на кошти української діаспори було споруджено пам’ятник загиблим бійцям, що були розстріляні під Базаром. Але неподалік від нього, за ініціативою комуністичної партії, було встановлено величезну кам’яну брилу бійцям Котовського, які розстрілювали вояків Армії УНР. Цей пам’ятник і по сьогодні не демонтовано.

Продовжив вечір знаний харківський кобзар Святогір. Він заспівав авторські пісні українського патріотичного змісту та пісню на слова Тараса Шевченка.

Після цього представники громадських організацій привітали з Днем народження останнього живого сотенного УПА Мирослава Симчича, який перебував 32,5 років в таборах, 10 років з них в камері смерті. 26 грудня Мирославу Симчичу виповнюється 89 років, і в Коломиї йому покажуть це відео.

Захід відбувся в приміщенні громадського об’єднання «Поступ». Вечір організували та провели: ГО "Наш дім-Мерефа",  ХОГО ОУН(д), ГІ "Оновлення країни", "Молода Просвіта".

comments powered by HyperComments