В Харкові обговорили долю премії Леха Валенси

Юлія Гуш  |  Середа, 12 листопада 2014, 13:25
11 листопада в Харкові відбулося громадське обговорення на тему: «Куди витратити премію Леха Валенси розміром 100 000 доларів?». В ролі координаторів процесу виступили MAIDAN PRESS та Громадський Сектор Євромайдану.
В Харкові обговорили долю премії Леха Валенси

Як відомо, 29 вересня у Гданську представникам Євромайдану була вручена премія Інституту Леха Валенси за розвиток демократії і проєвропейські зусилля українського народу. 30 вересня під час круглого столу, який відбувся в MAIDAN PRESS, вони оголосили початок громадських обговорень. Вони в першу чергу покликані забезпечити прозорість процесу та налагодити діалог з громадськістю. Подібні обговорення пройдуть в десяти містах України.

За словами Яніни Мулявської, координаторки проекту, цьогорічне вручення премії є безпрецедентним випадком, адже нею зазвичай нагороджують або організацію, або якусь конкретну особу.

«Філософія премії полягає в підтримці солідарності, громадського розвитку та демократичних цінностей, – розповіла Яніна Мулявська, – фактично вона співпадає з тими цінностями, за які боровся Євромайдан. Це премія світового масштабу. І ми її отримали за нашу солідарність, за те що ми в якійсь момент змогли об‘єднатися, знайти спільні цінності та здолати той режим в прагненні більш високого рівня життя та розвитку громадянського суспільства. Тому важливо показати, що наше суспільство стало зрілим, що воно може вирішити як ефективно витратити цю премію. Її зазвичай дають за певні досягнення, але нам її вручили на певну мету. І цю мету потрібно визначити шляхом от таких обговорень».

В обговоренні взяли участь учасники харківського Майдану та представники громадських організацій. Щодо ідей, то тут думки розділились: частина присутніх була впевнена, що кошти потрібно витратити на АТО (передусім на закупівлю безпілотників), інша – на розвиток громадянського суспільства, зокрема, на створення гібридної мережі незалежних ЗМІ.

Подібні обговорення вже пройшли в Одесі, Львові та Ужгороді. Далі їх проведення очікується у Вінниці, Чернігові, Києві та Херсоні. За їх результатами координатори підготують звіт, який буде переданий наглядовій раді.


 

comments powered by HyperComments