Вшанування 150-річчя від дня народження Митрополита УАПЦ Василя Липківського

Четвер, 27 листопада 2014, 11:40
Саме в цей день 77 років тому совєтський окупаційний режим виніс смертельний вирок митрополитові УАПЦ Василеві Липківському.
Вшанування 150-річчя від дня народження Митрополита УАПЦ Василя Липківського

«Голос волаючого в пустелі» – таку назву мала урочиста академія, присвячена 150-річчю від дня народження Митрополита УАПЦ Василя Липківського, що відбулася 23 листопада 2014 року у Свято-Дмитрівському храмі Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ м. Харкова. Захід організувало Братство ап. Андрія Первозваного УАПЦ Харківсько-Полтавської єпархії.

Після спільної молитви і благословення урочистості відкрив архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор Ісіченко. Владика Ігор у своєму виступі наголосив на значенні діяльності Митрополита Василя Липківського у створенні й організації української православної церкви у 20-х роках XX століття, його духовному подвигу та таланту проповідника.

Про відвідини Митрополитом Василем Липківським Харкова, Мерефи, Слав’янська, про його вплив на віруючих УАПЦ Харківщини розповів, навівши унікальні історичні факти, історик української церкви на Харківщині, член Спілки журналістів України Владислав Проненко.

Короткий огляд видань творів Василя Липківського, літератури, яка висвітлює життя і діяльність великого сподвижника зробила член Братства ап. Андрія Первозваного УАПЦ Харківсько-Полтавської єпархії, член Спілки журналістів України Ніна Немировська. Вона також продемонструвала у фотографіях основні етапи життя Митрополита, збереження пам’яті про нього в Україні та поза її межами.

Присутні мали можливість переглянути відеофільми, що підтверджували велич і трагізм долі Василя Липківського, адже саме 27 листопада 1937 року за вироком НКВД його було розстріляно.

З нагоди проведення урочистої академії «Голос волаючого в пустелі» була оформлена книжкова виставка.

Таким чином, кінець листопада у Харкові ознаменувався низкою заходів: вшанування пам’яті жертв голодомору, відзначення Дня гідності, десятих роковин помаранчевої революції та проведення заходу про подвижника УАПЦ Василя Липківського.

Фоторепортаж про подію вміщений за адресою: https://plus.google.com/photos/114248405139296196234/albums/6084970879486412449

За матеріалами сайту Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ

comments powered by HyperComments