На площі Свободи виставили копію фрагменту Берлінської стіни (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 3 грудня 2014, 16:03
2 грудня на площі Свободи з‘явилася копія фрагменту Берлінської стіни. Сюди її привіз німецький художник і фотограф Ганс-Мартін Фляйшер.
На площі Свободи виставили копію фрагменту Берлінської стіни (фото)

Фляйшер, подорожуючи, демонструє цей макет в різних містах Європи. Сама копія виготовлена зі стиропору та скловолокна. Її художник змайстрував разом зі своїм другом. За словами Ганса-Мартіна Фляйшера, вона повністю відповідає реальному фрагменту Берлінської стіни, оригінал якої важив би близько 2 тон. 


Головний меседж таких акцій – повернути ідею миру, дружби і взаєморозуміння. «Наше головне повідомлення українцям, харків‘янам – це ідея солідарності, – розповів Фляйшер, – два тижні тому ми відзначали 25-ту річницю падіння Берлінської стіни. Також нещодавно були роковини українського Євромайдану. Ці події тісно пов‘язані. Ми в Німеччині про вас пам‘ятаємо і показуємо як можемо своє співчуття і солідарність».


«Другий меседж полягає в тому, що будь-які неприємні феномени, ситуації, будівлі і так далі – все це в наших руках, – продовжив він, – якщо ми хочемо щось змінити – ми можемо це зробити. Яскравий тому приклад – це Берлінська стіна. Нам 30 років розповідали, що вона тут буде стояти ще 100 років і що її нікуди не зсунути. І що ми бачимо? Вона впала. Таке ж мене ставлення до конфлікту, який відбувається в Україні. Можна зупинити цю війну. Для цього ми всі разом повинні докласти зусилля».


На макеті кожен бажаючий міг залишити власний «автограф» або якесь побажання. За словами художника, на ній підписалося близько 1000 чоловік. Макет вже встиг побувати в Парижі, Копенгагені, Амстердамі, Ризі, Таллінні, Вільнюсі, Кельні, Гамбурзі та Римі. Після Харкова він завітає до Дніпропетровська, Одеси та Львова. Також Ганс-Мартін Фляйшер повідомив, що збираються виставити копію фрагменту Берлінської стіни біля зони АТО.

comments powered by HyperComments