День Соборності в харківському Літмузеї (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 23 січня 2015, 13:21
22 січня в харківському Літературному музеї в межах акції «З Майдану – до неба» відбулася низка заходів, присвячена Дню Соборності України.
День Соборності в харківському Літмузеї (фото)

Того дня в Літмузеї стартувала виставка «Спогади про Майдан». На неї організатори закликали приносити речі, які збереглися з часів Майдану та стали для них знаковими.  Це фотографії, посвідчення, прапори, шоломи, щити тощо. Паралельно відбувся показ документальної хронічки з київського Майдану. Виставка тривала всього один день.

«Сьогодні така подія, яка присвячена кільком речам, – розповіла одна з організаторів заходу Іванна Скиба-Якубова, – по-перше, Дню Соборності України, який відзначається 22 січня. Це важлива для нас всіх дата. Особливо з огляду на те, що цей день набув якогось нового звучання. Бо цього року ми отримали серйозний виклик цій соборності, яку ми знову маємо відстоювати. Оскільки минулого року 22 січня на День Соборності були перші смерті на Майдані. Перші загиблі . То, власне, сьогоднішній день також присвячений їх пам’яті. І ми збираємося для того, щоб пом’янути цих хлопців, згадати їх, трошечки розповісти про наших харківських загиблих».

На заході були присутні родичі людей з Небесної сотні, які розповіли про їх участь в подіях на Грушевського. Вони згадували, якими людьми ті були і що їх мотивувало поїхати на Майдан. До Літмузею також завітали брати Капранови, які виконали кілька своїх  пісень. Вони дякували харків’янам за те, що змогли відстояти місто. Потім захід продовжився в більш вільному режимі. Присутні ділилися власними спогадами про Майдан та про тих, хто брав у ньому участь. Пам'ять загиблих на Майдані неодноразово вшановували хвилиною мовчання. Кожного з них було згадано поіменно. 

comments powered by HyperComments