Директор департаменту цивільного захисту розповів про наявні бомбосховища (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 17 червня 2015, 11:53
16 червня в Харківському антикризовому центрі пройшла прес-конференція за участі директора департаменту цивільного захисту населення ХОДА Володимиром Фадеєвим.
Директор департаменту цивільного захисту розповів про наявні бомбосховища (фото)

Володимир Фадеєв розповів про обороноздатність Харківської області, згадавши також і проблеми, які виникли в цій галузі. Наприклад, він зазначив, що цивільний кодекс, прийнятий 2013 року, не працює. Щоб він виконував свої функції, необхідно прийняти низку нових законодавчих документів, а застарілі – скасувати.

Що стосується бомбосховищ, то їх в регіоні 1044. Крім того, в разі необхідності в харківському метро може сховатися близько 250 тисяч чоловік. Також в області налічується біля 60 тисяч підвалів, які прирівнюють до простих сховищ. Карта бомбосховищ загалом готова, хоча її немає у вільному доступі. Тому мешканці області при бажанні можуть дізнатися про найближчі укриття за номерами «112» та «101».  

Бомбосховища в житловому секторі, призначені для цивільного населення, загалом не готові для використання. Їх відновлюють волонтери за власний кошт. Також за словами Фадеєва, в більшості наявних сховищ є проблемами з повітряними фільтрами через нестачу фінансування. В разі надзвичайної ситуації мешканці дізнаються про неї через обласну систему оповіщення. В Харківській області діє 168 таких систем. «Сирени покликані привернути увагу людей, насторожити їх. Сирени змусять людей подивитися телевізор або послухати радіо. А на екранах вони побачать рядок з проханням спуститися в сховище», – зазначив він. За словами Володимира Фадеєва, наявна система оповіщення залишилася з 50-х років. Перевірки проводяться щоденно. Заплановано, що стара система буде замінена. 

comments powered by HyperComments