Кризові психологи відзвітували за рік своєї роботи (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 8 липня 2015, 16:24
7 липня в Харківському кризовому інфоцентрі пройшла прес-конференція за участі психологів Харківського відділення Асоціації спеціалістів по подоланню наслідків психотравмуючих подій, які відзвітували за рік своєї роботи.
Кризові психологи відзвітували за рік своєї роботи (фото)

Психологи з Асоціації розпочали свою діяльність ще за часів Майдану. Після того, як до харківського шпиталю прибули перші поранені, вони надавали психологічну допомогу вже там. За рік своєї роботи спеціалісти провели близько 2500 індивідуальних та групових консультацій.

При цьому, як зазначають психологи, вони не отримують жодної допомоги від держави. Що, враховуючи специфіку роботи, є серйозною проблемою. На даний момент вони розраховують хіба що на допомогу з-за кордону. «Дійсно, нас дуже підтримують наші колеги з-за кордону. Безкоштовно навчають, проводять тренінги. І в цей воєнний час така інформація важлива, зокрема, в якості підтримки. Що нас знають, що нас підтримують і розуміють у чому ми взагалі знаходимося, – розповіла Марина Кехтер, – ми є інструментом підтримки, але не бачимо цієї підтримки від держави. Якщо людину батьківщина туди послала, то вони зобов'язані забезпечити їй реабілітацію».

«Робота дуже токсична, дуже важка, – додала вона. – якщо брати закордонні стандарти, то ними передбачено, що з одним важко травмованим потрібно працювати один раз на тиждень. Що казати, як ми працюємо в госпіталі по 2-3 дні на тиждень, а минулого літа – і по 4-5 днів?»

Психологи з Асоціації надають допомогу не тільки військовим, а й вимушеним переселенцям та родинам загиблих. За словами Наталії Чернухи, всі психологи мають вищу освіту та свого часу пройшли навчання з кризової психології. Тепер вони мають змогу навчати інших психологів, соціальних працівників та волонтерів. Олена Григор’єва розповіла про новий проект, в межах якого психологи будуть  відвідувати дитячі садки в зоні АТО та працювати з педагогами та батьками. Також психологи висунули ідею створити так званий «Дім бійця», де військові змогли б отримати психологічну допомогу та пройти відповідну реабілітацію.

comments powered by HyperComments