Колишні проректори ХНУРЕ збираються відстоювати свої інтереси в суді

Понеділок, 15 лютого 2016, 17:46
Проректори ХНУРЕ, відсторонені від роботи на час міністерського аудиту, Микола Сліпченко, Мурад Омаров і Наталія Лісна, побоюючись втратити робоче місце, мають намір відстоювати свої інтереси в суді.
Колишні проректори ХНУРЕ збираються відстоювати свої інтереси в суді

Про це вони повідомили на прес-конференції, яка відбулася в Харківському кризовому інфоцентрі 15 лютого.

Цікаво, що оспорюють відсторонені проректори не саме призначення Едуарда Рубіна на пост в.о. ректора, а наказ про своє усунення і звільнення.

«Ми питання неправомірності призначення Рубіна не можемо обговорювати з точки зору наших юридичних знань. Для цього є спеціальні структури», - заявив професор Микола Сліпченко.

За його словами, заява до суду про неправомірність  рішення про усунення проректорів була подана 25 грудня. Засідання за усіма трьома позовами відбудеться в Харківському дзержинському суді 22 лютого.

«25 числа ми усі подали позов до Дзержинського районного суду Харкова про визнання незаконним наказу про усунення нас від виконання обов'язків і порушення наших трудових прав», - підкреслив Микола Сліпченко.

Одночасно з цим професор стверджує, що 19 січня було відкрите кримінальне провадженняо по 4 фактам порушення закону з боку Рубіна.

«Перший епізод - незаконне усунення проректорів, другий епізод - порушення питань, пов'язаних з виконанням рішень фінінспекції і рішень незалежного аудиту по одному із структурних підрозділів, третій - створення Міжнародного департаменту поза рішенням Ради, четвертий - незаконне призначення без конкурсу на посаді проректорів», - відзначив Микола Сліпченко.

Під час прес-конференції проректори відзначили, що ВИШ зовсім не знаходиться в стані кризи, а Едуард Рубін діє у своїх інтересах, а його метою є повністю блокувати діяльність ВИШу. Між тим, Едуард Рубін раніше вже відповів "Восточному" на усі питання, порушені проректорами, відзначивши, що своєю метою він бачить, передусім, розвиток університету. Першочергові завдання для її досягнення: затвердження нової структури, упорядковування Статуту, ухвалення положень, необхідних для проведення виборів, а також проведення чесних і прозорих виборів.

На прес-конференції була порушена тема навчання іноземних студентів, яка раніше вже підіймалася у низці харківських ЗМІ.

Так, за словами Мурада Омарова, іноземні громадяни не використовують формальне навчання в ХНУРЕ як можливість за грошову винагороду легалізувати себе на території України.

За інформацією відстороненого проректора, на даний момент в ХНУРЕ навчається близько 1000 іноземних студентів.

«Ми входимо в першу п'ятірку по кількості іноземних студентів в Харкові. Також останні три роки по кількості студентів, які навчаються на підготовчому факультеті, ми займаємо перше місце по Харкову і, напевно, по Україні. На сьогодні у нас 235 студентів на підготовчому відділенні. Біля 40-45 слухачів з підготовчого факультету вступає до нашого ВУЗУ», - відзначив Мурад Омаров.

За його словами, інші 60 % вступають до інших вузів України.

Наталія Лісна відзначила, що лише близько 80% вчиться до останнього курсу. Проте, за її словами, це пов'язано з тим, що деякі сім'ї не мають можливості оплачувати контракт, тому іноземці переривають навчання з тим, щоб продовжити цей процес надалі.

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments