Медійники зібрали топ-5 винаходів харків’ян (фото)

Понеділок, 28 березня 2016, 08:21
За останні 100 років спеціалісти з Харкова створили літак-гігант з розміром крил у 53 метри, найвідоміший танк Другої світової війни, гоночний автомобіль-рекордсмен, найпопулярніший трактор та ВАК.
Медійники зібрали топ-5 винаходів харків’ян (фото)

Саме ці винаходи вважають за кращі видання Depo.ua.

Багатоцільовий семимоторний літак-гігант К-7 побудували на Харківському авіазаводі ще до Другої світової війни. Він отримав прізвисько «повітряний Держпром» і став найбільшим у Радянському Союзі (розмах крила – 53 метри).

За принципом уявлення про ідеальний літак тодішнього керівника КБ Костянтина Калініна все мало міститися у крилі: кабінки для людей, буфет тощо. На жаль, під час одного з випробувань літак розбився. Згодом від проекту відмовились.

Саме на К-7 прилітає з Москви головний герой фільму «Дау». Для зйомок побудували макет літака-гіганта у натуральну величину.

Найвідоміший танк Другої світової війни Т-34 проектували й виготовляли в Харкові напередодні війни (на початку 1940 року). Машини були добре броньовані й маневрені, після випробовувань їх рекомендували для виробництва.

Швидкісним автомобілем, рекорд якого у СРСР вдалося перевищити лише через десять років, став «Харків-6». Інженер Володимир Нікітін побудував його на базі Харківського автодорожного інституту у 1951 році. Найвищу швидкість авто —  280 км/год — перевищив харків’янин Едуард Лорент у 1963 році.

Колісний трактор Т-150К, серійне виробництво якого розпочалося 1973 року, був найпопулярнішим серед аграріїв Радянського Союзу. Визнання йому забезпечили шарнірна рама, велика потужність двигуна (165 к. с.) і висока продуктивність будь-якої роботи.

Великий адронний колайдер, розташований в Альпах на кордоні Франції та Швейцарії, завдячує сотням тисяч науковців з десятків країн, зокрема, харків'янам. «Очі» установки розробили і створили в Інституті монокристалів. Співробітник ХФТІ мали досвід роботи з невеликими прискорювачами, а комп’ютери інституту допомагають обробляти дані, отримані на ВАКу.

comments powered by HyperComments