У Лозовій, Барвінковому та Близнюках планують виробляти «зелене» світло (фото)

Середа, 6 квітня 2016, 08:12
Едина в Харківській області сонячна електростанція розташована в селищі Комунар Харківського району. Її досвід хотять поширити на інші райони.
У Лозовій, Барвінковому та Близнюках планують виробляти «зелене» світло (фото)

 

«Державна цільова програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії передбачає, що до 2020 року обсяг відновлювальної енергії в Україні має збільшитися до 10% від загального. Тому сьогодні ми вивчаємо можливості використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії, зокрема — сонячної генерації. Це дозволить збільшити енергонезалежність регіону та країни, — зазначив начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький. — Ми вивчили розробки наших вчених в цій галузі та практичний досвід компанії «Екватор Сан Енерджі» і тепер розглядаємо можливість будівництва подібних електростанцій на півдні Харківщини».


Саме ТОВ «Екватор Сан Енерджі» належить сонячна електростанція загальною площею 1000 кв.м в селищі Комунар. У 2015 році підприємці згенерували і продали ДП «Енергоринок» 110 мВт «зеленої» енергії.

Чиновник поділився, що придатні умови мають три райони: Лозівський, Барвінківський та Близнюківський. Обсяги сонячного світла тут на порядок вище, ніж в інших. Він також повідомив, що окупність сонячної електростанції потужністю близько 100 кВт становить 5-7 років.

«Йдеться про будівництво декількох сонячних електростанцій. Одну з них планує побудувати компанія «Екватор Сан Енерджі», яка вже має досвід у цій сфері. Також сьогодні є ще один зацікавлений в реалізації проекту інвест-клуб. Облдержадміністрація, зі своєї сторони, буде в межах своїх повноважень сприяти будівництву та контролювати процес», — цитує Олексія Белоцького прес-служба ХОДА.

comments powered by HyperComments