Законність, патріотичність і символізм - це головні критерії перейменування харківських вулиць: Ігор Райнін

Тетяна Зарубіна  |  Середа, 18 травня 2016, 12:09
Голова ХОДА схвалює появу нових назв вулиць Свободи і Незалежності в центрі Харкова до 25-річчя Незалежності України.
Законність, патріотичність і символізм - це головні критерії перейменування харківських вулиць: Ігор Райнін

Про це Ігор Райнін заявив на зустрічі з журналістами з приводу підписання розпорядження № 181 про перейменування вулиць, районів і станцій метро.За його словами символічно, що розпорядження було оприлюднене саме сьогодні, 18 травня, в День пам'яті жертв депортації кримських татар.

«Кримськотатарський народ постраждав від комуністичного тоталітарного режімама. Завтра у нас День вишиванки. Завтра я підпишу розпорядження по нектороие районах Харківської області: Богодухівський, Зміївської та Лозівський, де органи місцевого самоврядування прийняли такі рішення. У наших діях повинна бути законність, повинен бути патріотизм і повинна бути певна символічність. Я дуже радий, що саме відбувається це 18-19 травня », - сказав він.

І.Райнін нагадав, що, згідно з розпорядженням голови обласної адміністрації перейменовані 4 райони - Не буду повторювати, п'ять станцій метрополітену, понад 50 проспектів, вулиць і провулків та один сквер.

«У нас з'явилася станція метро« Площа захисників України ». Я говорив про патріотизм, моральної символіці, це колишня площа Повстання, де з одного боку Національна академія Національної гвардії, і з іншого боку, як ми і домовлялися, буде меморіальне місце для учасників АТО, меморіальний комплекс. Разом з міськрадою ми це обговорювали, там буде відведена земля. Тому якраз практично в центрі міста буде місце пам'яті учасників АТО. І живих і загиблих. Від цього місця буквально кілометр до колишньої площі Руднєва, яка вже носить назву Героїв Небесної Сотні, Героїв України, тому я думаю, що досить символічно і правильно, що такі пам'ятні місця будуть в Харьов знаходиться поруч і в центрі міста », - сказав він.

Також губернатор обгрунтував перейменування проспекту Правди в проспект Незалежності.

«Всім відомо, що в 1936 році проспект Правди був названий на честь газети« Правда ». На мою думку, ця газета, вибачте, сама брехливі газета, яка існувала. Час її пройшло. І досить символічно, що проспект носитиме назву Проспект Незалежності, тому що він йде в напрямку стели де прапор України і обеліск незалежності в Харківській області. Думаю, все символічно », - сказав він.

Замість вулиці Іванова в Харкові з'явилася вулиця Свободи. Вона плавно переходить в площу Свободи, і на місці пам'ятника колишньому вождю тоталітарного режиму. Ігор Райнін зазначив, що після обговорень там буде створений якийсь відповідний, правильний, потрібний, патріотичний монумент Свободи.

«У Харкові з'явилася вулиця В'ячеслав Чорновола. У Харкові, як ми і обіцяли, по іншому і бути не могло, з'явилася і вулиця героїв України, Героїв Небесної Сотні - Юрій Паращук, Владислав Зубенко, Женя Котляр. З'явилися вулиці харків'ян, які загинули в зоні АТО - це і Руслан Приходько, і Коля Топчій, Вадим Русенко. І, безумовно, м и не могли залишити без уваги волонтерів. Велика вулиця Соціалістична, її вже немає, це вулиця Волонтерська. Вона названа на честь всього волонтерського руху Харківської області, яке є я найпотужніших в Україні волонтерським рухом. Прошу це передати волонтерам, це знак поваги », - сказав він.

За словами губернатора, багатьма вулицями були повернуті історичні назви. Найбільш яскраве - Червоношкільна набережна. Таку назву вона носила до перейменування в Червоношкільну набережну.

Нагадаємо, Ігор Райнін підписав розпорядження щодо декомунізації вулиць, станцій метро та районів Харкова, всі перейменування виконані в рамках Закону «Про засудження комуністичного режиму».

comments powered by HyperComments