«Обличчя книжок»: виставка ілюстрацій відкрила Kharkiv BookFest 2016

Четвер, 19 травня 2016, 19:12
У галереї «Смальта» відкрилася виставка книжкової ілюстрації, що об'єднала роботи Євгенії Чістотіной, Олександра Крутіка, Катерини Разіньковой, Ірини Зарубіної, Галини Рогової, Олени Курдюмової.
«Обличчя книжок»: виставка ілюстрацій відкрила Kharkiv BookFest 2016

«Харків за правом може називатися видавничою столицею України, друкуючи більше 80% всіх видаються в Україні книг. Близько 80% всіх поліграфічних потужностей зосереджені тут. У країні випускається 27 мільйонів книг на рік. У Харкові є три друкарні, які можуть друкувати порядку 40 мільйонів книг», — зазначив на відкритті фестивалю президент ГК «Фактор» Сергій Політучий.

«Обличчя книжок» — це можливість побачити процес створення ілюстрацій: від ескізу і промальовування варіантів героїв до повноцінних картин і готових книг.

«Раніше у нас було найбільше в Україні спеціалізоване видання в області оподаткування та бухгалтерського обліку. Але близько 10 років тому до мене прийшла головний редактор видавничого дому «Фактор» та принесла — випадково потрапив їй в руки виконаний в одній фарбі малюнок до «Слідопита» Фенімора Купера. Олівцем було промальовано все настільки чітко і настільки красиво, що я прийняв невластиве для бізнесу рішення: ми починаємо випускати художню літературу», — прокоментував Сергій Політучий.

До експозиції увійшли ілюстрації до книг «Пригоди Аліси в Країні чудес», «Кентервільський привид», «Пригоди барона Мюнхгаузена», «Лицарство козацьке», «Лицарські казки», «Українські казки», «Атлас тварин», повідомляє «Восточный Дозор».

«За словами кращого перекладача цієї книги Ніни Демуровой, наш ілюстративний матеріал — це по суті один з найбільш вдалих в світі. Ми продали права на нього в п'ять країн світу», — зазначила генеральний директор видавництва «Віват» Юлія Орлова, коментуючи роботи Євгенії Чістотіной до «Аліси в Країні чудес».

За її словами, знайти автора, який зможе проілюструвати книгу, непросто: «У нас лежать дуже багато текстів, до яких ми не можемо знайти ілюстраторів, тому що немає гармонії». Саме тому виставка «Обличчя книжок» унікальна: на ній представлені кращі книжкові ілюстрації харківських авторів.

Нагадаємо, Kharkiv BookFest триватиме в Харкові до 28 травня.

Фото — Дмитро Верещинський.

comments powered by HyperComments