Чому не потрібно декомунізовати «червоне». Губернатор дав пояснення

П'ятниця, 20 травня 2016, 11:55
Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін уточнив, чому до списку перейменувань не ввійшли шість «червоних назв».
Чому не потрібно декомунізовати «червоне». Губернатор дав пояснення

За його словами, є роз'яснення Інституту національної пам'яті, що слово «червоний» не підпадає під закон про декомунізацію. Тому у розпорядженні губернатора відсутні №№ 52 — Червоний в'їзд, 49 — Червона Алея, 50 — Червона Алея, 51 — Червона Алея 2-й, 52 — Червоний в'їзд, 53 — Червоні Ряди). «Це не стосується вулиці Червоний льотчик, яка, до речі, була перейменована на вулицю Шевельова, або, скажімо, Червоношкільної набережної, що стала Гімназійною», — уточнив він.

Те саме пояснення діє для №№ 42 (Спартаківській пров.) і 43 (Спартака вул.), а також Першотравневого та Первомайського.

«1 Травня — Міжнародний день солідарності трудящих. Трудящих ж не скасували? Вихідний в країні», — нагадав Ігор Райнін. За його словами, попереду ще багато роботи, яка не підпадає під букву цього закону, але відповідає «духу закону».

«На жаль, на виконанні цього закону в частині компетенцій керівників ОДА в період з 21 лютого по 21 травня, у обласної адміністрації повноваження закінчуються. Але ми все одно будемо активні в цьому процесі, ставлячи перед органами місцевого самоврядування відповідні питання і завдання», — підкреслив губернатор.

Зазначимо, напередодні голова ХОДА підписав останні перейменування з майже 4 000 топонімів у Харківській області, що підпадали під дію Закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів і заборону пропаганди їх символіки». В той же день Верховна Рада затвердила низку перейменувань сел і селищ на Харківщині. Відповідно до закону, процес по всій території України має завершитись до 21 травня.

comments powered by HyperComments