Чорнобильці вирішили стати на захист власних прав

Середа, 15 червня 2016, 16:15
Сьогодні представники різноманітних чорнобильських організацій провели пікет проти наступу на власні права.
Чорнобильці вирішили стати на захист власних прав

Тоді на площі Свободи зібралися представники таких організацій, як ХОВ Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля, ХОВ Союз Чорнобиль України, Чорнобильський Спас, ХОВ «Чорнобиль Єдність» тощо. Приводом для проведення пікету, за словами активістів, став той факт, що Міністерство соціальної політики просуває проекти законів, де зазначається, що вони можуть не узгоджувати їх з громадськістю.

«Ми вважаємо, що подібний підхід мав би місце десь в Чилі за часів Піночета, але не в демократичній правовій державі, – підкреслив Володимир Проскурін, голова Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля, – ми всі є виборцями і тому вимагаємо, щоб з нашою точкою зору рахувались. Тим більш, що під час підготовки цих законопроектів грубо порушуються наші права, гарантовані Конституцією. Але, на жаль, Міністерство соціальної політики ці норми ігнорує. Зокрема, групою депутатів від блоку Петра Порошенка був зареєстрований законопроект, в якому запропоновано повністю відмінити Чорнобильський закон, кодекс законів про працю».

Активісти впевнені, що це грубий та погано прикритий наступ на соціальні права чорнобильців. «Зараз нам кажуть, що ми рятували не Україну, а іншу країну, – додав Проскурін, – а ми відповідаємо, що земля та люди залишилися такими же. І ми зробили все, щоб наші люди і їх діти дихали свіжим повітрям та пили чисту воду. А не отруєну радіацією. Ми не жебраки, які простять милості. Ми вимагаємо, щоб не чіпали того, на що ми маємо право».

Сьогодні близько 200 харків’ян зібралися в Києві біля адміністрації Президента, де проходила аналогічна акція. Там же була створена делегація для перемовин. Окрім протесту проти звуження власних прав, харківські чорнобильці також наполягають на необхідності збільшення фінансування для Спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення. Там немає необхідних медикаментів, а устаткування вже сильно застаріло. А це призводить до того, що люди отримують несвоєчасні та неправильні діагнози. А це, у свою чергу, може привести до передчасної смерті пацієнтів.

 

comments powered by HyperComments