Більше можливостей лікарям і пацієнтам. Депутат міськради поділився баченням медреформи

П'ятниця, 17 червня 2016, 18:13
Сьогоднішню медицину необхідно реформувати, незважаючи на опір самої системи, вважає лікар-травматолог і депутат міськради від фракції «Самопоміч» Тарас Сітенко.
Більше можливостей лікарям і пацієнтам. Депутат міськради поділився баченням медреформи

Основним джерелом фінансування медицини в Україні є держава, а ефективність лікаря оцінюється, виходячи з кількості заповнених койко-місць. Це, звичайно, необхідно змінювати, — каже Сітенко.

Сітенко підтримує лікарів, що ініціюють медреформу: «Медзаклади повинні оцінюватися насамперед за результатами лікування. Сьогодні, якщо лікар державної лікарні застосовує передове лікування, не кладе пацієнтів без необхідності в відділення або використовує денний стаціонар, то залишиться без бюджетних грошей. Це нонсенс».

Фінансування, за словами Сітенка, має виходити з різних джерел: кошти центрального, місцевого бюджету, страхової медицини і, власне, пацієнта. Що важливо, на думку Сітенка, — гроші в медустанову повинні надходити офіційно, «по-білому», щоб була можливість підтримувати матеріальну базу самих лікарень і поліклінік, справедливо платити гідні зарплати всім: лікарям, лаборантам, медсестрам і іншим учасникам клінічного перебігу.

Незважаючи на очевидність проблеми, медики часто самі чинять опір впровадженню реформи. Пацієнти платять «в кишеню» лікарям, медсестрам, і ті, хто зміг вписатися в такі фінансові схеми, не хочуть їх міняти. «Чимало тих, хто просто отримує гроші незалежно від того, скільки прийняв або вилікував пацієнтів. У новій системі таким лікарям місця не буде, — зазначає Сітенко. — Перше, що ми повинні зрозуміти: гроші повинні йти слідом за пацієнтом. Але кому їх платити — державній або приватній лікарні, може і повинен вирішувати тільки хворий».

comments powered by HyperComments