Харків може залишитися без питної води

Середа, 22 червня 2016, 12:32
На водообмін на Краснопавлівському водосховищі, яке забезпечує питною водою значну частину регіону, потрібно понад 1 млн. грн. Область змушена шукати на це внутрішні резерви.
Харків може залишитися без питної води

«На Краснопавлівське водосховище ми і до цього неодноразово виділяли кошти з обласного бюджету. Зараз рівень води там на позначці близько 120 метрів. Якщо він опуститься до 106 метрів, водопостачання Харкова припиниться. З 2013 року ми не проводили водообмін. Одна з причин – військові дії, антитерористична операція. Раніше було доволі тісне спілкування з цього питання із сусідами північних регіонів, оскільки Сіверський Донець протікає і по їхній території. Зараз такої кооперації немає. Тож, деякі речі нам зараз доводиться робити самостійно та в екстреному порядку. На IV квартал заплановане виділення коштів з держбюджету. Якщо ми дотягнемо до цього часу, потім проведемо тендер, то може трапитися катастрофа. У Харкові не буде питної води. Наразі немає іншого виходу. За свої резерви ми виділяли вже кошти, щоб привести до ладу електрообладнання на насосних станціях цього водосховища. Як відповідальна влада, ми просто зобов’язані платити кошти за електроенергію, необхідну на прокачку води, попереджуючи тим самим кризову ситуацію», — зазначив голова постійної комісії облради  з питань екології, надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків Олександр Донський.

Зазначимо, що держбюджетом передбачено на дії з водообміну 60 млн. грн., але для цього потрібно ще 1 млн. 100 тис. грн.

Довідка прес-служби облради. Краснопавлівське водосховище одним із джерел централізованого питного водопостачання споживачів міст Харків, Лозова, Первомайський та ряду інших населених пунктів Харківського і Лозівського районів. Крім цього, Краснопавлівське водосховище використовується для міжбасейнового перекидання води з басейну р. Дніпро до басейну р. Сіверський Донець для забезпечення достатньої водності р. Сіверський Донець.

Це водосховище наливного типу, яке наповнюється дніпровською водою з каналу Дніпро-Донбас. Згідно з Правилами використання водних ресурсів річки Сіверський Донець, розроблених інститутом «Укргідропроект», складовою частиною водогосподарського балансу Сіверського Дінця є щорічна подача води по каналу Дніпро-Донбас до Краснопавлівського водосховища в об’ємах не менше 120 млн. м3. Подача води 12 насосними станціями потребує значних витрат, тому водообмін у водосховищі здійснюється нерегулярно, що призводить до погіршення якості води за показниками загальної жорсткості, сухого залишку, вмісту сульфатів, заліза та марганцю. Водообмін Краснопавлівського водосховища дозволить наповнити водосховище і, можливо, прокачати частину води в р. Сіверський Донець, для поліпшення його стану.

Закачування води в Краснопавлівське водосховище забезпечується Управлінням каналу Дніпро-Донбас Держводагенства України. Розписом державного бюджету на 2016 рік передбачено 60 млн. гривень на оплату електроенергії для проведення водообміну Краснопавлівського водосховища, що дозволить подати орієнтовно 110 млн. куб. м води залежно від тарифів на електроенергію на час проведення водообміну. В результаті проведення заходів буде створено запас води, достатній для водозабезпечення споживачів м. Харкова та окремих населених пунктів Харківської області, та поліпшено її якість.

comments powered by HyperComments