Всесвітній банк планує допомогти Харківщині реформувати систему охорони здоров'я

П'ятниця, 2 вересня 2016, 11:00
На зустрічі заступника голови Харківської облдержадмінітрації Михайла Черняка з делегацією Світового банку сторони обговорили плани розвитку медичної системи регіону.
Всесвітній банк планує допомогти Харківщині реформувати систему охорони здоров'я

«Ми налаштовані на конструктивну роботу. Підкреслю, що нам важлива підтримка партнерів, яка є в України та нашого регіону зокрема. Робота нашої команди побудована таким чином, що, незважаючи на усі складнощі, які є в країні, ми знаходимо можливість покращувати матеріально-технічну базу медустанов. За два роки для медичної системи було зроблено дуже багато. Ми розуміємо, що сферу охорони здоров'я потрібно виводити на новий рівень. І працюємо в цьому напрямку», - зазначив Михайло Черняк.

Він також нагадав, що рік тому на сесії обласної ради було прийнято Стратегію реформування системи охорони здоров'я області, і в цій сфері вже зроблені перші кроки.

Лідер програми з охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, уразливості й конфліктів Білорусі, Молдови та України Всесвітнього банку (Регіони Європи і Центральної Азії) Фон Зао зазначив, що мета візиту делегації - визначити потреби регіону і намітити плани щодо співпраці. Зокрема він запропонував обговорити реалізацію нових механізмів фінансування охорони здоров'я в рамках проекту «Покращення охорони здоров'я на службі у людей», який впроваджується Міністерством охорони здоров'я України за підтримки Світового Банку.

«Ми хочемо відібрати найуспішніші області для того, щоб надати практичну допомогу в технічному плані. Ми приїхали до вас для того, щоб обговорити можливості впровадження технічного проекту», - зазначив Фон Зао.

Представник Світового банку також поділився приємними враженнями після візиту до Харківської обласної клінічної лікарні, відзначивши високий рівень менеджменту в медичній установі.

«Нас також вразила станція «швидкої допомоги», програмне забезпечення, яке там використовується. Система працює настільки добре, що ми навіть не знаємо, що ще там можна поліпшити», - зазначив Фон Зао.

У ході зустрічі сторони обговорили основні аспекти реформи сфери охорони здоров'я, питання надання медичних послуг, оптимізацію медустанов, проблему лікування туберкульозу.

«Я думаю, що нам слід почати з проведення ряду робочих семінарів або зустрічей, де ми зможемо спільно з фахівцями Міністерства охорони здоров'я й обладміністрації розробити кілька ідей, - сказав Фон Зао. - Наша підтримка полягатиме в наданні допомоги міжнародних експертів, проведенні технічних семінарів та аналітичних досліджень».

Михайло Черняк відзначив, що реформування системи охорони здоров'я в країні - це ініціатива Президента України Петра Порошенка та вимога сучасного суспільства.

«Ми відкриті до діалогу й готові до співпраці. Нам важливий досвід міжнародних партнерів, і ми прагнемо переймати все найкраще», - зазначив віце-губернатор.

comments powered by HyperComments