Фестиваль «ІнклюзіON»: який був зроблений крок до безбар’єрності міста

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 16 вересня 2016, 13:01
У Харкові завершився фестиваль «ІнклюзіON», присвячений безбар’єрності та безпечності міста для людей з інвалідністю.
Фестиваль «ІнклюзіON»: який був зроблений крок до безбар’єрності міста

Під час даного фестивалю учасникам розповідали про інклюзивність, яка проявляється в рівних можливостях для людей з інвалідністю щодо вільного переміщення містом. Ця тема зараз напрочуд актуальна, адже в Україні та, зокрема, в Харкові, ситуація з доступністю залишає бажати кращого – наявні розбиті тротуари, небезпечні пандуси або їх повна відсутність, застарілий транспорт, що не враховує потреби людей з особливими потребами тощо.

У межах фестивалю «ІнклюзіON» відбувся круглий стіл, в якому взяли участь люди з інвалідністю, представники громадських організацій, активісти, чиновники. Також пройшла низка лекцій для майбутніх спеціалістів, які будуть брати участь в розбудові міста. А під кінець відбувся квест «Рухай Харків», під час якого активісти перевіряли місто на його доступність.

«Дуже багато чого відбувалося під час проведення самого фестивалю, – розповіла розповіла Марія Ясеновська, президент ХОФ «Громадська ініціатива», – було озвучено дуже багато ідей. Ми спробуємо все це узагальнити. І нам би дуже хотілося, щоб закриття фестивалю не стало точкою в ініціативах, що направлені на доступність нашого міста.

Завершився фестиваль «ІнклюзивON» підведенням підсумків, врученням призів та передачею «кнопки включення інклюзії» іншим громадським активістам.

«Бар’єри завжди були, є і будуть, – зазначив Сергій Дроздовський, координатор Офісу з прав людей з інвалідністю, – така їх суть. Але мені приємно бачити людей, які готові їх долати і які готові допомагати це робити один одному. Чим більше таких людей буде, тим легше буде жити. Я хочу сказати, що фестиваль не є самодостатнім. Це лишень крок в дуже великому шляху, який дуже хочеться пройти разом. Мені було дуже приємно бути з вами весь цей час. Я думаю, що разом у нас вийде більше».  

comments powered by HyperComments