«Насилля – це проблема. І з нею щось потрібно робити» – наголошують активісти

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 25 листопада 2016, 18:42
Харків приєднався до всесвітньої акції «16 днів проти насильства», яка на сьогоднішній день проходить в 100 країнах світу.
«Насилля – це проблема. І з нею щось потрібно робити» – наголошують активісти

В межах акції з 25 листопада по 10 грудня в Харкова відбудеться низка різноманітних заходів – тренінгів, семінарів, виставок, кінопоказів для різних категорій населення. Всі вони будуть об’єднані спільним слоганом – «Будуємо майбутнє без насилля». Алла Євдокимова, громадська діячка «Центру прав людини «Дерево життя», розповіла, що в Україні вона набула широкого розголосу в 2000 році. А 2001-му акція почала проходити у всіх містах країни, до проведення якої долучилося чимало громадських організацій.

Цей рік не став виключенням. До проведення акції «16 днів без насильства» долучилося близько півсотні різноманітних громадських об’єднань та організацій, які тим чи іншим чином займаються даним питанням. Активісти зазначають, що проблема насильства в Україні стоїть досить гостро. Крім того, рівень толерантності суспільства до цього явища надто високий.

«Нам з цим потрібно працювати, – підкреслила Інеса Клочко, психолог, громадська діячка, – і ніхто, окрім громадських організацій, не змусить нашу Верховну Раду, уряд та всіх, хто повинен забезпечувати безпеку життя в нашій країні, прийняти Стамбульську конвенцію. Яку, на жаль, не прийняли. Тому насильники, як і раніше, не несуть практично ніякого покарання».

Вікторія Преображенська, представниця БО «БФ «Благоустрій України», розповіла, що наявна статистика зовсім не відображає реальну картину стосовно рівня насильства в країні. Адже жертви часто воліють взагалі не звертатися ні до соціальних служб, ні до правоохоронних органів. Крім того, чимало людей абсолютно необізнані стосовно видів насильства як такого. Вони сприймають насильницькі дії тоді, коли вони приносять фізичну шкоду людини. Проте не замислюються над існуванням психологічного та економічного насильства, шкільного булінгу тощо.

Спікери підкреслили, що насильство – це проблема всього суспільства. Бо від нього страждають найбільш вразливі категорії населення. При цьому, жертвою насильницьких дій може стати кожен – будь то жінка, чоловік чи дитина. Тому задача цієї акції – звернути увагу суспільства і влади до проблеми насильства, адже тільки так можна боротися з цим згубним явищем.

comments powered by HyperComments