Облрада створює спецгрупу для боротьби з незаконною вирубкою лісів

П'ятниця, 16 грудня 2016, 12:37
Про створення робочої групи було заявлено під час круглому столі «Боротьба із незаконною вирубкою лісів Харківської області: перспективи та шляхи вирішення»
Облрада створює спецгрупу для боротьби з незаконною вирубкою лісів

Нагадаємо, що раніше Депутати Харківської обласної ради попросили парламент прискорити розгляд законів щодо охорони лісу та збільшити відповідальність за це .

Рівень заліснення Харківської області всього 12,1%, і по цьому показнику область посідає 15 місце серед областей України (середній відсоток заліснення по Україні -15%). Таким чином, на даний час існує дуже велика потреба в нових лісових насадженнях.

З початку року працівники державної лісової охорони Харківської області виявили 159 випадків незаконної вирубки, об`єм склав 657 куб.м, а збитки- понад 3,7 млн грн. У 78 випадках матеріали про незаконні поруби з об`ємом деревини у 625 куб.м та збитками у 2,9 млн. грн передано до поліції. Тільки в десяти випадках правоохоронці порушили кримінальні провадження, а ще по 10 випадках про незаконні поруби - передані до судів, а  стягнуто біля  230,0 тис. грн. збитків. І це тільки факти по деяких випадках.

Круглий стіл відбувся за ініціативи заступника голови Харківської обласної ради Володимира Скоробагача. В обговоренні також взяли участь директори лісних господарств, представники поліції та громадських організацій.

«Ми провели кілька рейдів, в яких я особисто брав участь. Разом з правоохоронцями ми були на вулиці Лагерній в Харкові, у Сахновщинському, Валківському та Нововодолазькому районах. Ситуація скрізь подібна: у виконавців є дозволи на так звану «санітарну очистку лісу». Перевірити їх справжність на місці неможливо» - розповів Володимир Скоробагач.

Заступник начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області Андрій Шарнін розповів, що за поточний рік слідчими повідомлено про підозру та направлено обвинувальні акти до суду за ст. 246 (незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу України лише за 6 кримінальними провадженнями, ще 53 провадження розслідуються. Проблемою досудового слідства в деяких провадженнях є неможливість встановлення власника майна, тобто кому належать зрубані дерева, та неможливість встановити суму матеріальної шкоди.

comments powered by HyperComments