У Харкові взялися боротися із «синіми китами»

Субота, 25 лютого 2017, 01:44
За останній час фахівцями кіберполіції в Харківській області було виявлено та заблоковано 19 акаунтів, які пропагували дитячий суїцид. Серед цих сайтів - «Синій кит», «Біжи або помри», «Исчезни на 24 години», «Розбуди мене о 4.20» та інші.
У Харкові взялися боротися із «синіми китами»

Правоохоронці, педагоги, психологи, батьки і навіть курсанти об'єднали свої зусилля, щоб витягнути дітвору з небезпечних ігор, які доводять підлітків до суїциду.

Зустріч у форматі «круглого столу» відбулася у Харківському національному університеті внутрішніх справ. В обговоренні взяли участь представники ювенальної превенції та кіберполіції Головного управління Національної поліції в Харківській області, Управління патрульної поліції Харкова, Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, центру практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти», депутатського корпусу Харківської міської ради, Департаменту освіти Харківської міської ради, міського батьківського комітету при Департаменті освіти Харківської міської ради, громадських об’єднань, наукові працівники у галузях психології, права, захисту кіберпростору Харківського національного університету внутрішніх справ.

Начальник ювенальної превенції ГУНП в Харківській області Андрій Хоменко зазначив, що одним з напрямів діяльності управління ювенальної превенції є профілактика скоєння дітьми суїцидів. Дана робота здійснюється в рамках загальної і індивідуальної профілактики. Для цього правоохоронцями виявляються причини і умови, які можуть сприяти вчиненню дитиною суїцидів та розробляються профілактичні заходи щодо своєчасного їх попередження, усунення або максимальної мінімізації - проводяться лекції в навчальних закладах, роз’яснювальні бесіди з дітьми та батьками, які направлені на посилення батьківської уваги і контролю.

Спільно зі співробітниками кіберполіції здійснюється постійний моніторинг соціальних мереж з метою встановлення акаунтів підлітків, зареєстрованих в суїцидальних групах. На даний момент по області установлено 19 таких акаунтів.

Останні 7 років динаміка скоєння дітьми суїцидів коливається від 5 до 12 випадків на рік. Всього з 2010 року в поліції зареєстровано 61 факт суїциду. Нажаль кількість спроб суїциду майже в 2 рази більше. В цьому році зафіксовані вже три такі спроби. Вся інформація обов’язково вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За даними досліджень, пік здійснення суїцидів дітьми припадає на старший підлітковий вік – від 14 до 16 років. У 80% випадків причиною суїциду у дітей є стосунки зі своїми близькими. Хлопчики скоюють такі вчинки в 4-5 разів частіше, ніж дівчатка. Проте дівчата вдаються до спроб набагато частіше.

Старший викладач кафедри кібербезпеки ХНУВС Олексій Рвачов розповів, що вперше про «групи смерті» заговорили ще в травні минулого року. «Групи смерті» - це спільноти, зосереджені переважно в соціальній мережі «Вконтакті» і розраховані на підлітків. Зазвичай ці групи об’єднані однакою символікою – зображенням китів. Також у таких спільнотах використовуються зображення метеликів, які уособлюють легкість та короткочасність життя. Участь дитини в групі смерті починається з того, що адміністратор чи куратор групи надають учасникам травматичне завдання. Наприклад, порізати руку лезом та зняти це все на відео. Окрім нанесення на руку зображень кита чи певного напису, до переліку 50 завдань відносяться прослуховування депресивної монотонної музики, перегляд певного психодалічного відео або ознайомлення з текстом прикладу скоєння кимось самогубства, необхідність зробити пост в певний час доби або зробити фотографію у небезпечному місці, перебування поряд залізничної колії чи перебігання перед транспортом, що рухається. Кінцевою метою гри є доведення дитини до самогубства у 50-денний термін.

Нещодавно Департамент кіберполіції опублікував на своєму офіціальному сайті інструкцію, як розпізнати у соціальних мережах так звані «групи смерті», в яких підлітків доводять до самогубства.

Подібні групи щодня блокуються адміністраторами соцмереж за клопотанням правоохоронних органів, однак на їх зміну створюються нові.

Учасники обговорення дійшли висновку, що зараз необхідно посилювати масову превентивну роботу. Батькам потрібно перевіряти, чи не зареєстровані їх діти в подібних групах, слідкувати за поведінкою підлітків, роз’ясняти дітям, що насправді відбувається.

Для ознайомлення присутнім роздали анкету щодо вивчення стану втягнення дітей до участі у суїцидальних групах в соціальних комп’ютерних мережах. Анкету можна заповнити онлайн. Анкета призначена для заповнення як дітьми, так і особами, які їх виховують.

comments powered by HyperComments