Децентралізація – це добре, проте грошей не вистачає

Юлія Гуш  |  Середа, 8 березня 2017, 23:26
Мереф‘янська об’єднана територіальна громада отримала свої переваги від об’єднання, проте без певних проблем не обійшлося.
Децентралізація – це добре, проте грошей не вистачає

Мереф’янський міський голова Веніамін Сітов розповів про переваги, які дає децентралізація та об’єднання в територіальні громади, а також про проблеми, з якими довелося зіштовхнутися її представникам. За його словами, поки що переваги не сильно помітні, адже територіальна громада почала працювати тільки з 1 січня. Проте вже певні проекти почали втілюватися в життя. Іде тісна співпраця з Утківською радою, впроваджуються міні-проекти з облаштування дитячих майданчиків, міського освітлення та ремонту дитсадків.

«До прийняття закону про добровільне об’єднання громад ми в січні місяці були на семінарі в Києві, де нас мотивували до об’єднання, – розповіла Тетяна Дядченко, секретарка міської ради Мерефи, – буквально після цього був прийнятий закон про об’єднання територіальних громад. Ми, повертаючись з Києва, планували, яким чином у нас буде проходити об’єднання. Ми взяли наукову точку зору, яка тоді пропонувалася. Тобто, це 20 км від центру об’єднаної громади, це обов’язково нормальне транспортне сполучення».

За її словами, було проведено декілька засідань, де представники об’єднаної громади обговорили транспортне сполучення і те, яким чином воно дозволить швидкій чи пожежній машині вчасно дістатися до місця призначення.

«Харківська область відставала від цього процесу, –розповів Веніамін Сітов, – ми робили все дуже швидко. Ми практично мали разом вийти на вибори 2015 року зі Старосалтівсько громадою, якщо б нас не гальмували. Нас штучно гальмували. Колишній голова Яковлівської ради мені ясно сказав пошепки, що «вибачте, я отримав відповідні команди». Але потім, коли пішли «пряники», всі команди повернулися в іншу сторону. Тому ми в 2016 році цей процес завершили… Ми складали бюджет на 2017 рік. Ми сьогодні повністю прийняли освіту, культуру, ми прийняли вісім шкіл, бібліотеки, музичну школу».

За словами Сітова, децентралізація та об’єднання – це добре. Проте зізнається – децентралізації тут дуже мало. «Це трохи перетворюється в показуху. Бо що таке децентралізація? Ми маємо бути спроможними виконувати делеговані повноваження. Але їх або держава має покривати, або у нас має вистачати ресурсів. Ми сьогодні вимушені (направляти кошти) на освіту, на енергоносії і допоміжний персонал (нам на все не вистачило державних дотацій). 11 мільйонів ми направили з бюджету розвитку на те, щоб це покрити. Ви розумієте, що означає переправити 11 мільйонів? А у нас залишається всього 4 мільйони на все і про все. Це нереально. На ті же будівлі, на співфінансування проектів, на дороги. 4 мільйони для такої громади – це мало».

Він розповів, що сьогодні представники громади вимушені думати над тим, як зекономити ті 11 мільйонів гривень. На даний момент це є основною задачею. За його словами, велика увага буде приділятися енергоефективності, в першу чергу – в школах. Вже готується проект з будівництва п’яти твердопаливних котельнь. Зокрема, в Мерефі вже було встановлено декілька таких. Вони приносять значну корить місту.

«Ми прорахували, що на одній такій котельні за опалювальний сезон буде економія як мінімум 300 тисяч гривень, – розповів Веніамін Сітов, – це вже врахуванням цін. 5 котельнь, які ми побудуємо – це вже півтори мільйона економії. Звісно, ми розуміємо, що повинні ці гроші з року в рік направляти на енергоефективність наших шкіл. Звичайно, ця програма в пріоритеті».

Також він розповів, що в об’єднаної територіальної громади є й інші проблеми, окрім нестачі фінансування. За його словами, це відсутність контролю над нерухомістю, контролю над приватними підприємцями та діяльністю місцевих підприємств, над землею та акцизними зборами.

«Фіскальна служба сьогодні не підпорядковується територіальним громадам та органам місцевого самоврядування, – зазначив Сітов, – хоча це повинно бути. Бо ми сьогодні йдемо з простягненою рукою, щоб нам дали якусь інформацію по землі, по нерухомості. Тому немає контролю над підприємцями. У нас на сьогодні є нічний клуб. А акциз поступає десь в 400 гривень в місяць. Чи може таке бути в нічному клубі? Не може. Це все приховується, а у нас немає жодних повноважень. І це також проблема».

comments powered by HyperComments